Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија и освећење звонаре у Трнави

У суботу, 30. децембра 2017. године, у дане поста пред Рођење Христово када Српска Православна Црква слави успомену на Свете преподобномученике игумана Пајсија и ђакона Авакума, црква Светих Благовести у Трнави, где су се ови Божији угодници и подвизавали и одакле су одведени на страдање, у присуству  мноштва народа прославила  је своје заступнике пред Богом и пред људима.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су му архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, парох други атенички јереј Радиша Сеочанац, парох други заблаћки јереј Богдан Митровић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Немања Тимотијевић. Свету Литургију је улепшао својим пригодним појањем протопсалт Иван Трајковић.

На празник ових дивних мученика за веру, верни народ се сабрао да чује поуку свог духовног оца и Епископа Јустина, а и да узме учешће у Трпези Господњој. Епископ Јустин  је у беседи протумачио данашње Јеванђеље и  нагласио да сваки онај ко у овоме свету љуби  више пролазне овоземаљске ствари и сласти него Бога неће заслужити Царство Божије. Данашње време  и живот у савременом свету се свео на телесно уживање и предавање сластима овога света, поготово код младих. Царство Божије се са муком стиче, за Њега је потребан велики труд, подвиг и вера у бесмртнога Бога. Такав пример имамо у Светом кнезу Лазару, али и  у светитељима који су живели управо у овој светињи. Они су нам пример на који начин треба да сведочимо своју веру у Бога и да њиховим молитвама Господ отвори и нама духовне очи да схватимо чији смо ми потомци.

Епископ је пре почетка Свете Литургије осветио новоизграђену звонару, а на Литургији се причестио велики број одраслих и деце.

На крају, Епископ Јустин и свештенство су заједно са верним народом наставили сабрање за пригодном трпезом.

Ђакон Душан Тодорић

Contact Us