Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свештеник Владан Вуковић, “Божији човек“ – филмска иконологија једног житија

Црква је од почетка своје историје изражавала тајну вере, не само преко свог богослужбеног и светотајинског живота, већ и кроз своју узвишену иконографску уметност. Икона је оживела Јеванђеље у очима многих људских генерација све до данашњих дана. Појава играног филма омогућила је један нови вид израза и сведочења Јеванђеља, које се увек изнова исписује кроз житија небројаних Божијих светитеља.

Чудесно и потресно житије светог Нектарија Чудотворца добило је и своје филмско остварење ове године и то после 101. године од упокојења овог великог светитеља наше Православне Цркве. Сви они који су руски филм „Острво“ сматрали врхунцем православне кинематографије биће пријатно изненађени дубином и ширином филма „Божији човек“ чији је аутор и режисер једна побожна Српкиња госпођа Јелена Поповић.

Говорећи о овом филму немогуће је не бити личан, посебно из разлога што смо и сами имали прилике да на себи осетимо благу исцелитељску руку великог Божијег светитеља. Нећу улазити у детаљну анализу филма, већ ћу се потрудити да у пар речи искажем свој лични доживљај овог филмског ремек дела.

 

Први и најупечатљивији утисак који филм даје свом гледаоцу је осећај да пред собом има документарни, а не играни филм. Лепота кадрова, дубина глумачких тумачења, ширина у приказивању духа једног доба, заиста плене својом реалношћу. Арис Серветалис, глумац који у филму тумачи светог Нектарија не глуми већ живи своју улогу. Све време приказивања филма пажљивог гледаоца прожима осећај као да посматра правог светог Нектарија који пред нама поново проживљава свој потресни живот. Чак шта више, у очима, лику, покретима и поступцима које свети Нектарије чини пројављује се и сам Христос који је реално присутан у свом страдалном светитељу. Гледајући Нектарија спознајемо Христа, а присуство живога Христа се најснажније осећа у неизрецивом смирењу које свети Нектарије постојано исказује. Имајући пред собом Нектаријев живот видимо да је он сав прожет молитвом и потпуним предавањем Христу. Овај суштински моменат у филму је тако снажно наглашен у бројним сценама када се свети Нектарије ватрено моли предајући изнова себе и свој живот Христу Богу. Док гледамо те сцене и сами добијамо жељу да узмемо бројаницу у руке и да се молимо Исусовом молитвом, „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме“.

Људи који у филму долазе у контакт са светим Нектаријем на различите начине реагују на његову појаву. Једни га величају, други га клеветају, трећи га воле, четврти га издају, сви се о њега саблажњавају. Нектарије, заиста, постаје знак распознавања и најбољег и најгорег у сваком човеку који је имао прилике да га сретне. Нико према њему не остаје равнодушан. Он је свима доступан и пријемчив, али ипак за све остаје тајна. Видимо га као верног сина своје Цркве, искреног брата свих свештеника и професора, мудрог учитеља својих ученика, храброг мужа вернога народа, доброг оца своје духовне деце. Потпуно предан Христу свима је био све. Све носећи на својим духовним плећима, трпећи, тешећи и страдајући због многих. Прогоњен и од духовних и световних власти, одбачен од народа, ипак остаје у Христу веран свима, и зато га Бог на крају чудесно прославља и уздиже на престо своје непролазне славе.

Заиста, филм „Божији човек“ је библијска драма живота једног светог човека који стоји раме уз раме са апостолима, пророцима и мученицима Божијим из свих времена. Својом снагом и дубином овај чудесни филм нас потреса и баца у реалност палог и огреховљеног света у коме и ми живимо, света у коме је људима најлакше да се саблазне и огреше о Бога и Његове свете људе; тужног света који се мучи у агонији страха, неповерења, неслоге, властољубља, зависти и мржње. Ипак, овај филм нам поручује да Бог није оставио свет на милост и немилост силама таме и зла, јер Бог и из пепела многих неправди себи подиже дивне светитеље попут светог Нектарија Чудотворца; светитеље који својом светлошћу могу да дотакну и најтврђа људска срца.

Ово је филм који смо добили на дар, као утеху, у овом смутном и тешком времену у коме се данас налазимо. Ово је филм који нас изнова подсећа шта значе врлине смирења, трпљења, храбрости, мудрости, вере, наде и љубави. Ово је филм који треба све нас да подстакне на молитву, покајање и подвиг.

Свети Нектарије, Чудотворче Егински, моли Бога за нас.

Свештеник Владан Вуковић

 

Contact Us