Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свеноћно бденије у Љигу

Достојно је и праведно Теби певати, Тебе благосиљати, Тебе хвалити, Теби благодарити, Теби се клањати на сваком месту Твога владичества.Јер Ти си Бог неисказани, несхватљиви, невидљиви, недостижни увек си Онај који јеси и непроменљив…

Уочи празника „Зачећа Св.Јована Крститеља“, 6.октобар/23.септембар, у љишком храму Св.Јована Крститеља служено је свеноћно бденије по светогорском типику.

Читањем повечерја у 20.45 ч, или по византијском рачунању времена два сата иза поноћи, почело је богослужење. Након повечерја у припрати отпочело је бденије. После велике вечерње и освећења хлебова,  кратка пауза и окрепљење у трпезарији,  у наставку шестопсалмије и јутрење, часови са освећењем воде у фијали и Света Литургија на којој  је Причасној чаши приступила већина присутних верника.Припремљено  кољиво у спомен празника освећено је после заамвоне молитве. По отпусту на Литургији уследио је трпезни вход, а након обеда у парохијској сали извршен је чин о Панагији.

Поред старешине цркве љишке служили су и јереј Дејан Антић из храма „Св.Јоакима и Ане“ у Калуђерици, јереј Аександар Затезало војни свештеник из Београда и јереј Миодраг Марковић, парох моравачки.

Појање хора „Св.Симеон Мироточиви“ из Београда, који негује византијски напев уз благослов  хиландарског игумана Методија, и богослужење по светогорском уставу,  учинили су да верници, чији број није био мали за подвиг бденија, у раним јутарњим часовима око 5.30 ч. крену својим домовима  испуњени духовном радошћу напојивши се са извора неисцрпне благодати- а то је богослужење Свете Цркве Христове.

прота Светолик М.

Contact Us