Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свечарско заједништво у храму Светога Aрх. Гаврила у Чајетини

Дана, 26.јула, портом храма у Чајетини одјекивала је песма окупљених парохијана и драгих гостију у славу Господа Исуса Христа и прославу храмовне славе Сабора Светог Aрхангела Гаврила. Захваљујући Господу на овоземаљским даровима и молећи се усрдно за сабраћу како у парохији тако и широм земље и света, верни и христољубиви народ је још једном, уз богослужење свештенства, прославио своју славу. Свету Литургију предводио је протојереј-ставрофор Слободан Ратковић, уз саслуживање јереја Мирослава Неђића, а за препуном певницом одговарали су ђаци верске наставе предођени својим вероучитељем. Показујући радост због окупљања празничним поводом, дарујући љубав својим ближњнима, уз осмехе и благодарење Господу, певали су сви у овом древном храму. Песма и учешће у литургији показали су како Чајетинци постојано чувају пуноћу Христове и своје Цркве.

Традиционално се на дан славе храма у Чајетини одабира домаћин. Ове године је то Вукола Бабић из Чајетине са својом многобројном породицом. Домаћини су припремили славски колач и жито, а сви учесници у светој литургији су се по њеном завршетку послужили храном са трпезе љубави.

Након литијског опхода око храма Светог Aрхангела Гаврила преломљен је славски колач, и подељен домаћинима пријављеним за следећу годину.

О значају литургијског окупљања, љубави међу људима, ширењу добра и правим животним вредностима, беседио је јереј Мирослав Неђић, свештеник у храму Светога пророка Илије у Мачкату. Присутнима се обратио и свештеник домаћин протојереј Драгиша Ђуричић. Он је подсетио вернике на важност трајања у тешким временима и напоменуо да је црква у Чајетини битно место сабрања свих својих парохијана који спремно и са вољом у њу долазе. Напомињући да је домаћин сваке године различит, протојереј Драгиша Ђуричић је рекао да је овај празник слава свих житеља Чајетине, али и оних који јој се сваке године искреним и  отвореним срцем придружују.

Славље се завршило послужењем, разговорима и песмом.

Наставник верске наставе
дипл. мастер-теолог  Александар Ђуричић

 

Contact Us