Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свечано прослављен Свети пророк Илија – заветни дан сечоречке парохије

На дан Светог пророка Илије, Епископ жички г. Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију  у храму Светог великомученика Георгија у Сечој Реци. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад Величковић, други парох горњемилановачки протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, парох оглађеновачки протојереј-ставрофор Гроздан Гајић, месни парох протојереј Радосав Гајић, старешина храма у Косјерићу јереј Жељко Пантелић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Небојша Вукадиновић.

На Литургији се Епископ обратио верном народу пригодном беседом. Изложивши житије Светог пророка Илије, подсетио нас је свих великих дела овог славног светитеља. Рекао је да је молитва Светог Илије једином истинитом Богу била јача од молитава 850 жречева лажним божанствима и упутио нас да се и ми свакодневно молимо за спасење душе. Повукавши паралелу између времена у коме је живео Свети пророк Илија и данашњице, Владика је приметио да се и данас људи клањају идолима и да их такав живот води у духовно сиромаштво, које за последицу има пропаст човека. Владика је истакао да људи трагајући за смислом живота у материјалном заборављају да је јединство човека са Богом у Цркви спасоносно за човека.

 

Овом свечаном приликом освештан је Христов мозаик, рад мозаичарке Марије Гајић.

Након литургијског сабрања, домаћини славе су приготовили славски ручак. Током славског ручка велики добротвор сечоречке цркве господин Радмило Јевтовић уручио је Епископу ручни Крст.

Вероучитељ Томислав Гајић

Contact Us