Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свечано обележени Дани Светог Ахилија

Као што је и најављено, у уторак 26. маја, у оквиру припрема за прославу храмовне славе Светог Ахилија Лариског, након вечерњег богослужења отворена је изложба слика академских уметника Љубивоја Јовановића, Ђорђа Станића и Драгана Кецмана.

Торжественим празничним бденијем у среду увече почело је богослужбено прослављање празника. После завршеног богослужења, у 19 часова, почела је свечана Академија у просторијама Соколског дома коју је отворио протојереј Драган Стевић, старешина цркве, поздравивши све присутне и поделивши своју радост због присуства и учешћа протојереја ставрофора Милутина Тимотијевића, професора и ректора Богословије Св. Кирила и Методија у Нишу. Професор се аудиторијуму обратио надахнутим предавањем на тему Патријарх Павле изблиза, исприповедавши о многим личним сусретима са блаженопочившим патријархом кроз које се и сам изграђивао и поучавао. Учешће у Академији узели су ученици Средње Школе „Свети Ахилије“, црквени дечји хор, дечји фолклорни ансамбл Орфеј, ужичка певачка етно група Ера као и градски хор који такође носи име заштитника града и патрона цркве – Светог Ахилија.

И поред тога што је било најављено и очекивано, због обавеза на Светом Архијерејском Сабору, Његово Преосвештенство Епископ Жички Господин Јустин није могао предстојати заједницом на сам дан светог Ахилија 28. маја. На месту началствујућег био је господин ректор Милутин Тимотијевић, а саслуживало му је монаштво и свештенство епархије жичке, али и гости из нишке епархије. Као и на свим досадашњим сабрањима, тако и на овом, било је доста деце која су певањем употпунила празнично расположење.

По устаљеном дугогодишњем распореду по завршеној Литургији и ломљењу славског колача у порти је одржана свечана седница СО Ариље, након које су и домаћини и гости узели учешће у празничној трпези љубави и заједништва.

Младен Миливојевић

ђакон и катихета ариљски

Contact Us