Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Стевањдан у Храму Свете Тројице у Краљеву

Добар бој си војевао првомучениче Христов и Апостоле, и изобличио си безбожност мучитеља, каменован си од руку безаконика, а примио си венац из Деснице одозго, Бога си молио вапијући: Господе, не прими им ово за грех!

Трећи дан Божића, 9. јануара, на дан када наша Света Црква прославља Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице у Краљеву. Преосвећеном Епископу саслуживали су: архимандрит Дамјан Цветковић, архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј-ставрофор Јован Ђорем, протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић, протојереј-ставрофор Милутин Андрић, старешина храма Свете Тројице протојереј Мирољуб Попадић, протојереј Миломир Радић, протојереј Мирослав Андрић, протојереј Радован Парезановић, протојереј Владимир Јовановић, протојереј Милутин Балтић, јереј Ненад Ивановић, ђакон Стефан Симић и ђакон Горан Вучковић.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач и освећено жито у славу и част Светог првомученика и архиђакона Стефана, који је крсна слава хора при Храму Свете Тројице у Краљеву.

У архипастирској беседи, Епископ Јустин је истакао:

– Господ Исус Христос је примио нашу палу, изранављену, грешну, природу и понео на своја плећа и дао сваком од нас могућност да се Њиме исцељујемо, да се Њиме освећујемо, да Њиме растемо у меру висине раста Његовог. Са Господом знамо шта је благочестиво, знамо шта је истинито, шта је вредно, шта има смисла, знамо шта је живот, јер је Он нама Пут, Истина и Живот. И Њиме и кроз Њега ми видимо ко смо, шта смо и шта треба да будемо, и то је највећи дар. Што смо више са Богом, више разазнајемо, више разумемо, све нам је јасније, и све нам је лакше, тако је и Светоме архиђакону и првомученику Стефану било лагано да страда, јер има за кога да страда, има зашто да страда.

И зато, ко овде успе, уз Божију помоћ, и трудом и љубављу својом да у себе угради самога Господа Бога тада ће и он моћи као Свети архиђакон Стефан, иако га његови, његов род проглашавају да је он против народа, они га каменују, а он приклања колена своја и каже: Господе, опрости им, не знају шта раде. Он се моли за своје крвнике, оне који га  убијају, моли се да им Господ Бог не прими за зло, и онда отворише се Небеса у виде Господа Славе где стоји са са десне стране Бога Оца. И виде Његову природу, освећену, уздигнуту изнад Небеса и би му јасно да је његово страдање за самога Господа потврда његове вере и потврда да је вера у самога Господа Бога истинита вера, и да је сам Господ Бог диван у Светој Тројици Истина, а ко упозна истину истина ће га ослободити од смрти, греха и ђавола.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

На крају Преосвећени Епископ је честитао срећну крсну славу црквеном хору, уз жељу да на многе године певају у славу Божију.

Ђакон Горан Вучковић

Contact Us