Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Средопосна недеља у Светотројичном храму у Краљеву

Четврте недеље Великог поста када молитвено прослављамо спомен на Светог Јована Лествичника, наш духовни отац Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Старом храму у Краљеву. Преосвештеном Епископу жичком саслуживао је архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић и братство Светотројичног храма.

Обративши се верном народу, Епископ Јустин је у својој беседи истакао да смо већ месец дана у благословеном Часном посту и да Црква Божија као мати наша дејством и благодаћу својом, коју стално показује према нама људима, сваке недеље истиче по неки догађај из своје свештене историје како би нас охрабрила, како би нас уздигла и придигла да наставимо ток поста и да бољи дочекамо Васкрсење Господа нашег.

 

Прва недеља поста посвећена је борби за Свете иконе, чиме је показано да се наш Господ, који се као истински Бог очовечио примивши тело наше, може изобразити на иконама и да ми иконе чесно поштујемо и чесно им се клањамо.

Друга недеља је посвећена обожењу човековом, тако што је Свети Григорије Палама објаснио да ми људи кроз живот Цркве примамо нетварне божанске енергије и силе благодати.

Трећа недеља је посвећена Часном Крсту, да би нас на средини поста Часни Крст окрепио, оснажио и дао веру да разумемо да је Господ Бог, истинити Бог и истинити човек примио на себе добровољно страдање ради спасења свих људи.

После осврта на перикопу из прочитаног Еванђеља, Епископ жички нас је подсетио и на дело Светог Јована Лествичника, који је у својој Лествици описао све страсти и све врлине са којима се срећемо лечећи нашу душу. Темељ свега је одрицање од овога света, да би се преко 29 лествица, кроз борбу против страсти дошло до савршенства где је љубав.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави.

Протођакон Милутин Балтић

Contact Us