Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Успењског храма у Чачку

Рађањем си девство сачувала, а по смрти свет ниси оставила, Пресвета Богородице, прешла си у живот, Мати правог Живота, и својим молитвама избављаш од смрти душе наше.

Дана 28. августа 2022. године, кад наша Света Црква прославља Успење Пресвете Богородице, Успењски храм у Чачку прославио је своју храмовну славу.

Прослава је почела вечерњим богослужењем којим је началствовао протојереј Небојша Дабић, парох при Вазнесењском храму, а за певницом је било братство овога Светога храма, старешина јереј Никола Вукобрат и јереј Живко Дамјановић.

Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник трнавски, протојереј Мирослав Петров, уз саслуживање: старешине Храма Свете великомученице Марине у Атеници, јереја Радише Сеочанца, пароха вазнесењског јереја Слободана Јаковљевића, старешине храма Светог Великомученика Лазара на Љубићу, јереја Бојана Сујића, пароха другог успењског, јереја Живка Дамјановића и ђакона чачанског Стефана Медара.

У својој беседи отац Мирослав је поучио верни народ о данашњој јеванђелској перикопи, да је Марија изабрала онај део да саслуша реч Господњу, док се Марта заузела да услужи Господа и све који су се задесили у њиховом дому. Тако и ми у животу, колико год били честити и верујући, често се понашамо као Марта, заборавимо да застанемо од свих наших послова, брига, проблема и да саслушамо реч Господњу. Прота Мирослав је истакао како се овај храм све више украшава, а тако и ми требамо да узрастамо и у духовном смислу.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач. Братство овог храма је заједно са верним народом уготовило послужење за све присутне.

Чтец Филип Нешковић

Contact Us