Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Параклиса Светих Варлаама и Јоасафа у Краљеву

Сличност житија двојице царевића, српског Саве и индијског Јоасафа, учинила је да Храм Светог Саве у Краљеву на северној страни има параклис посвећен светитељима Варлааму и Јоасафу. Празнични спомен је обележен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Епископ жички г. Јустин уз саслужење братства и верног народа при овом храму.

 

У беседи Епископ је светитеље Божије Саву и Јоасафа означио као примере правог вредновања земаљских привремених и небеских вечних блага. Они су добро знали меру свему и зато нам могу помоћи да не залутамо у савременом шаренилу праваца и улица које се нуде као могућност живљења. Позивајући се на новозаветне светописамске поуке, Епископ је сабране поучио да сви истрајавамо у хришћанском звању на које смо од Бога призвани.

После приступања Светом Причешћу, заједница је у радости празника учествовала и у чину освећења жита и резања славског колача који су преломили Епископ Јустин и старешина храма протојереј Радоја Сандо.

За све присутне, који су у великом броју дошли да почетак поста утврде причасним јединством у заједници са Богом и свима Светима, припремљено је пригодно послужење.

јереј Александар Р. Јевтић

 

Contact Us