Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава параклиса при војном аеродрому “Морава“ у Лађевцима

Хвала благом Богу који се прославља у Светима војим! Хвала му за све благодатне дарове које добијамо прослављајући Његове Свете!

Велика се благодат излила на све који су данас служили Свету Литургију – свештенство и војску и сав народ – у параклису Светог краља Милутина на војном аеродрому Морава  у Лађевцима.

И ове године, торжественом слављењу Бога у Светој Литургији, началствовао је протојереј-крстоносац отац Љубинко Костић уз саслужење лађевачког парохијског свештеника протојереја Ивана Терзића, пензионисаног протојереја-ставрофора Милорада Ђорема и војних свештеника 2. бригаде копнене војске, капетана јереја Владана Вуковића и потпоручника јереја Милоша Костића.

Својим присуством нас је на Светој Литургији почаствовала и игуманија Mанастира Каменца, мати Марина.

Командант 98. вбр пуковник Драган Мрдак, колачар капетан I класе Александар Домановић и остали официри, подофицири, војници и војни службеници, као и многи гости нашег аеродрома, после резања славског колача, од оца Љубинка, архијерејског заменика, су добили поздраве нашег Епископа Јустина и чули предивну беседу о Светом краљу Стефану Милутину, нашем великом војсковођи, државнику и задужбинару. Том приликом нас је подсетио на врло динамичан и значајан за нас, живот Светог Краља, који је увек, до саме његове кончине био окићен истинским покајањем и богобојажљивошћу, и коначно, удостојавањем од стране благог Господа, нетрулежних моштију његових и светости његове. Отац Љубинко нас је поучио и одговорности коју носимо као род свој, коме је толико благодати дато кроз Свете Србе, а нарочито кроз наше Свете владаре који су нам оставили, својим примером, завештање како се треба усмеравати ка Господу нашем, како се треба кајати и како молити, како би нас Господ удостојио вечних блага својих.

Изражавамо велику благодарност свима, на овај Свети празник, присутнима, свепштенству, монаштву, драгим гостима, члановима хора нашег параклиса, Данијели Благојевић, Оливеру и Сузани Беговић, фотографу – војном службенику Радославу Вељковићу, свим комшијама и донаторима нашег аеродрома, са жељом да се и даље окупљамо око ове Светиње Божије.

Хвала ти Господе за све дарове Твоје!

текст: капетан јереј Владимир Благојевић

фотографије: војни службеник Радослав Вељковић

Contact Us