Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава параклиса Богородице Млекопитатељнице у Светосавском храму у Краљеву

Јужни параклис при Храму Светог Саве у Краљеву посвећен је Икони Богородице Млекопитатељнице. Чудесна повест о доласку Светог Саве Српског у палестинску Лавру Светог Саве Освећеног, и испуњење вековног завета да се икона преда монаху пред којим падне жезал и покрене се икона, учинили су да простор нашег храма и овај догађај има као једну од историјско-богослужбених коцкица у свом духовном мозаику.

На дан празника, 16. јула 2022. Свету Литургију служио је архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а Епархије жичке, уз саслужење протонамесника Александра Јевтића и ђакона Стефана Симића.

 

 

У беседи након читања јеванђелског одељка, отац Дамјан је говорио о важности „слушања речи Божијих“.

– Догађај сусрета Марије и Марте нам управо поручује да било који наши послови и обавезе не могу имати предност у односу на слушање речи вере и живљење по њима. Иако је логика данашњице често супротна, ми као ученици Христови морамо бити истрајни на путу који је осветљен јеванђелским поукама. Тако ћемо задобити благодат Божију и бити у могућности да и друге усмеримо ка Христу, рекао је отац Дамјан, честитајући празник и желећи свима молитвено заступништво Пресвете Богомајке.

Након причешћивања Светим Даровима, пререзан је славски колач и освештано жито. Литургијска заједница је припремила трпезу љубави која је у наставку послужена.

Протонамесник Александар Р. Јевтић

 

Contact Us