Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава манастира Ваведење

DSCN1977Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, у четвртак 4. децембра (21. новембра) 2014. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице служио је Свету Литургију у манастиру Ваведење у овчарско-кабларској клисури.

Велики благослов за сестринство манастира је то што је наш Првојерарх евхаристијски Принос извршио на дан славе манастира Ваведење. На овом Сабрању Пресвећеном су саслуживали протојереј-ставрофор Милорад Цицовић, протојереј Иван Пауновић, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку, јереј Богдан Митровић, јереј Слободан Јаковљевић и ђакон Александар Грујовић.

Мноштво народа из Чачка и околине се слило да дочека свог Епископа и да молитвено учествује у манастирској слави. Већина присутних је примила Христове тајне, напојивши се на тај начин са Извора Воде Живе.

У беседи, Владика је поздравио присутни народ и сестринству честитао славу, осврнувши се на светопредањски празник Ваведења, који је назвао „почетком нашег спасења.“ Владика је почео од предањске истине да је Пресвете Богородица као девојчица од три године Божијим Промислом остављена у храму где се васпитавала и образовала. Посебно се у том контексту осврнуо на ова два термина рекавши да васпитање (питање = храњење) и образовање у суштинском смислу значе успостављање тј. образовање Лика Божијег у човеку да би човек на тај начин извршио оно због чега је и створен- сјединио се са Богом.

Након Свете Литургије Епископ жички Г. Јустин је преломио славски колач да би се потом заједно са народом упутио на Трпезу љубави.

 

                                                                                          јереј Слободан Јаковљевић

Contact Us