Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Манастира Преображења под Овчаром

Преобразио си се на гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грешнима Твоја вечна светлост, молитвама Пресвете Богородице, Даваоче Светлости, слава Теби!

Дана 6. августа 2021. године, по јулијанском рачунању времена, свечано је прослављен празник Преображење Господње у Манастиру Преображење код Овчар Бање.  Прослављен је догађај који је утемељио исихастичко предање у Православној Цркви. Светлост лица Христовог катафатичким говором засијала је као сунце и човек и његова природа уопште удостојени су од тада до данашњег дана могућности да созерцавају Светлост Лица Христовог подвизима праћеним смиреноумљем. Овај догађај, када Христос показује делић своје славе пред апостолима Петром, Јованом и Јаковом, у традицији Православне Цркве називамо „Преображење Господње“.

Манастирска слава отпочела је вечерњим богослужењем са петохлебницом у 18 часова, којим је началствовао архимандрит Венијамин (Мићић) уз саслуживање братства ове Свете обитељи  и присуство великог броја  монаштва и верног народа. Потом је служена поноћна Литургијом где је у евхаристијском заједничарењу у једној Чаши Господњој учествовао велики број верног народа. Тиме су потврђене речи апостола Павла: „Јер кад год једете овај хљеб и чашу ову пијете, смрт Господњу објављујете, докле не дође.“

Ујутро је служена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ жички Господин Јустин уз саслуживање архимандрита Саве (Илића), протојереја-ставрофорâ Маринка Јокића и Владимира Миловановића, јеромонаха Илариона Богојевића, ђаконâ Стефана Симића и Огњена Јузбашића.

 

 

У својој архипастирској беседи, Епископ је нагласио значај таворске светлости како за апостоле који су били сведоци овога великог догађаја, тако и за нас савремене хришћане, позивајући се на тумачење да је та светлост заправо присуство Царства Небеског на земљи. Епископ је подсетио и на виђење Господње славе од стране апостола Павла, које се описује речима „да ли у телу, да ли ван тела не знам“, и тиме и овај догађај повезао са виђењем Царства Небеског и таворским догађајем.

Беседу преносимо у целости:

Празник је обогаћен доделом Ордена Симона Монаха господину Богољубу Теофиловићу за несебично помагање Светој Цркви Христовој. При додели Епископ је нагласио да за црквена признања нису потребне велике суме новца, већ добра воља и помагање у искреној жељи коју је свакако поседовао господин Богољуб Теофиловић.

 

По завршетку Литургије и резања славског колача Епископ, свештенство, монаштво и верни народ приступили су трпези љубави која је својствена традицији гостољубља коју негује ова обитељ.

                                                                                                                   Ђакон Огњен Јузбашић

 

 

Contact Us