Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава и освећење цркве у Трешњевици

 GEN_5763Многострука радост је данас 3. маја на Васкрсни Уторак сијала на лицима народа Божјег у селу Трешњевици код Ариља. Испунило се време да њихова светиња посвећена светом Николају охридском и жичком буде освећена благодаћу Светога Духа, а руком Епископа жичког г. Јустина. Владика је овом приликом освештао нове антиминсе за Епархију жичку.

У освећењу цркве и Светој Архијерејској Литургији Првопредстојатељу Епархије жичке саслуживали су: Архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад А. Величковић, старешина цркве Светог Ахилија протојереј Драган Стевић, месни парох протојереј Миле Спасојевић, јереј Марко Петровић, протођакон Александар Грујовић и ђакон ариљски Младен Миливојевић. Богослужење су својим појањем увеличали чланови хора „Свети Пророк Илија“ из Мачката.

Владика је оца Мила Спасојевића произвео у чин протојереја, подаривши му „мач духовни“ обрадовавши га и подстакавши га да се још више предаје Цркви Божјој ради вечног спасења како сопственог, тако и оних који су му духовно поверени.

У беседи након Свете Литургије Епископ је појаснио јеванђелски одељак који говори о путу апостола Луке и Клеопе за Емаус где су срели Господа Христа Васкрслога. Они Га нису умом препознали, што говори да и ми својим ограниченим умом не можемо појмити узвишене божанске тајне, већ само путем дела. Протекло време поста смо се трудили да својим делима (одрицањима, метанијама, подвизима) проживимо тајну Крста Христовог и страдања, а сада након Његовог Васкрсења треба да у сваком дану свога живота носимо у својим бићима Бога Кога опет делом препознајемо – у ломљења Хлеба – а то је заправо Света Литургија, заједничко дело нас и самога Бога, јер је то залог нашег вечног живота.

Приликом заједничке празничне трпезе љубави упућене су речи неизмерне захвалности од стране оца Мила Спасојевића свим парохијанима који су део свога живота и свога бића уградили у ову светониколајевску светињу и подељене су грамате добротворима:

 1. Скупштини Општине Ариље
 2. Месној заједници Трешњевица
 3. Месној заједници Ступчевићи
 4. Тому Петровићу, приватном предузетнику из Трешњевице
 5. Михајилу Алексићу, професору у пензији из Трешњевице
 6. Ради Илић, пезнионерки из Београда
 7. Стојанки Алексић, пензионерки из Београда
 8. Томиславу Лукићу, приватном предузетнику из Сан Дијега
 9. Радославу Раковићу, пензионеру из Чикага
 10. Драгану Радојичићу, електоинжењеру из Новог Сада
 11. Миловану Вучићевићу, приватном предузетнику из Добрача
 12. Владану Богдановићу, приватном предузетнику из Ариља
 13. Слободану Весовићу, приватном предузетнику из Трешњевице
 14. Пантелији Радојичићу, приватном предузетнику из Београда
 15. Јовану Радаковићу, пензионеру из Новог Сада
 16. Стоји Димитријевић, пензионерки из Ариља

Посебна захвалност је указана и господину Велимиру Илићу из Чачка, министру у Влади Србије због изузетних материјалних средстава подарених овој светињи.

Црква је са изградњом почела 2006. године, да би већ следеће године били освећени њени темељи. У међувремену је сређен простор око цркве, а ове године је отпочела изградња парохијског дома. Црква је делимично живописана рукама академских сликара Милосава Миша Младеновића и његове супруге Данице Младеновић из Ариља.

Младен Миливојевић,

ђакон и катихета ариљски

Contact Us