Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава и монашење у манастиру Студеница

Празновање преподобне мати Анастасије, мајке првог архиепископа српског, Светог Саве, започело је у манастиру Студеница, у петак 3. јула 2015. године, свеноћним бденијем којим је началствовао јеромонах Виталије (Милошевић).

Сутрадан, 4. јула, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је божанском Литургијом уз саслужење високопреподобних архимандрита, игумана студеничког Тихона (Ракићевића) и Дамјана (Цветковића) као и свештенства Епархије жичке.

Многобројно монаштво Епархије жичке и верни народ из свих крајева наше земље дошао је да са владиком жичким Јустином и студеничким братством учествују у великој духовној радости и прослави дана посвећеног преподобној мати Анастасији.

У току евхаристијског сабрања Епископ Јустин је замонашио двојицу искушеника, Дејана Мајсторовића и Војина Вукшића. Брат Дејан је добио монашко име Мартин, а брат Војин, Паладије.

У својој беседи владика Јустин је честитао славу игуману Тихону и његовој братији и поучио верни народ рекавши да, по речима светог Јеванђеља, прво иштемо Царство Небеско а све друго ће нам се додати. Господ ће дати свакоме од нас оно што му је потребно за живот у овоме свету ако Он постане светлост душе наше, срца и ума нашег. Када се Господ усели у срца наша, у ум наш и у вољу нашу, ми постајемо бесмртни и постајемо богови по благодати, а то је оно што Господ жели свима нама.

За трпезом у манастирској трпезарији игуман Тихон је заблагодарио владики Јустину на доласку, на монашењу двојице братије и замолио за Његове свете молитве Господу.

Contact Us