Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Светога принца Урошице Мироточивог у Ариљу

У дану када се широм Србадије слави дан Светога Краља Стефана Дечанског, литургијска заједница у Ариљу слави и његовог брата од стрица, Светог Урошицу Мироточивог, млађег сина Светог Краља Драгутина. Његове мошти су по предању чуване у Храму Светог Ахилија, али су   услед освајачких похoда однете некуда преко Дрине, и данас о њима не знамо ништа. Но то нас није спречило да му саградимо параклис, у порти ахилијевског храма, и да га славимо као нашег заштитника, покровитеља, молитвеног оца и заступника.

Празнично вечерње су служили протојереј Драган Стевић, архијерејски намесник пожешко-ариљски, јереј Александар Каранац, парох брековачки и јереј Бојан Милошевић, старешина нашега храма. На крају вечерње беседом се обратио отац Александар, честитајући славу нашој литургијској заједници. Говорећи о подвизима светитеља, подсетио нас је да смо сви позвани на светост.

Светом Литургијом началствовао је прота Драган уз саслужење оца Бојана, протонамесника Несторовић Дарка и ђакона Срећковић Ненада.  У беседи отац Дарко је рекао да је данашња слава, као и све остале, наше славље због тога што је један човек, један од нас, рођен као и ми од оца и мајке, са свим жељама, потребама, слабостима људске природе, достигао меру раста Христова и постао светац. Због тога и ми морамо бити свесни да је и нама дато да исто постигнемо, и то само од нас зависи. Свети принц је био краљевић и имао је на располагању сва блага овога света и могућност да удовољи свим својим слабостима, али се он уздигао изнад тога и победио смртност, поставши пример живота свима нама и након 724 године од упокојења. Овај најмлађи храм у Ариљу полако постаје место у које се са радошћу срца сабирамо и поштовање његовог заштитника из године у годину све је веће у нашем месту.

На крају, славље смо наставили у нашој трпезарији, за трпезом љубави, коју су припремили наши парохијани.

Братство храма

Contact Us