Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Живоносног Источника Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи

„Захватимо, људи, молитвом лека душама нашим, из реке која свима притиче – Пречисте Царице Богородице, точећи нам чудесну воду и омивајући тамна срца, чистећи греховне ране и освећујући душе верних божанственом благодаћу“.

У петак 29. априла 2022. године у Светлу седмицу – Источни петак, Храм Живоносни Источник Пресвете Богородице прославио је своју славу. Догађај је  увеличао долазак Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина и присуство многобројног верног народа Врњачке Бање.

 

 

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин уз саслуживање: архимандрита Дамјана (Цветковића), секретара ЕУО-а, архијерејског намесника жичког протојереја Саше Ковачевића, архијерејског намесника рачанског протојереја Милинка Лукића, пензионисаног протојереја-ставрофора Дмитра Луковића, старешине храма у Врњачкој Бањи протојереја Часлава Јовановића, протојереја Жарка Дончића, протојереја Радоша Младеновића, протонамесника Радована Ђорђевића, јереја Слободана Глишовића, јереја Саве Величковића, ђаконȃ Стефана Симића, Синише Јовановића и Марка Прокића. Литургијско сабрање улепшало је и појање протопсалта Ивана Трајковића.

Своју беседу Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин започео је победоносним речима „Христос Васкрсе“ и поучио нас да је пут од почетка поста до Светле седмице, пут са Господом у посту, молитви, богослужењима, пут од неба до земље, пут од неба до Пресвете Богородице, до Оваплоћења Логоса и живота Његовог са нама. Затим нас је подсетио на догађај који се давно збио у Цариграду где је Животворни извор Пресвете Богородице чинио чудеса, лечио цареве, верни народ и све оне којима је исцељење било потребно.

Епископ је напоменуо да је данас велики дан, јер је Пресвета Богородица тај извор, Живоносни Источник, која нас је удостојила вишим звањем, да будемо синови по благодати, да можемо уз помоћ Пресвете Богородице и Сина Њеног да достигнемо у Царство Небеско. На крају, Епископ је ободрио све присутне, да још имамо времена да се потрудимо овде да свим средствима које Црква даје кроз Свете тајне и врлине задобијемо благодат од самога Господа Бога Исуса Христа.

Празнично литургијско сабрање у Храму Живоносног Источника у Врњачкој Бањи употпунило је откривање новонасталог живописа у олтарском простору као и присуство деце која су песмом ,,Христос Воскресе, радост донесе“ улепшала данашњи празник.

Ђакон Марко Прокић

Contact Us