Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава храма у Ратини

„Пророче и предтече пришествија Христова, достојно восхвалити тја недоумјејем ми, љубовију чтушчији тја: неплодство бо рождшија и отчеје безгласије разрјешисја, славним и честним твојим рождеством, и воплошченије Сина Божија мирови проповједујетсја“.

Храмовна слава у Ратини започела је свечаном вечерњом службом са петохлебницом коју је служио јереј  Мирослав Андрић. На сам дан празника Света Литургија је почела у 8 и 30, а началствовао је протојереј Милош Станисављевић парох жички уз саслужење више свештеника Жичке епархије. Храм је био премален, за све вернике који су дошли да се поклоне и помоле пред моштима Светог Јована Крститеља које се налазе у овој дивној цркви. Велики број верника узео је учешћа у Светом Причешћу. У име градоначелника града Краљева Предрага Терзића, присуствовао је његов заменик за културу господин Милош Милишић. Хор Цркве Свете Тројице из Краљева ″Свети архиђакон Стефан″, својим изузетним појањем значајно је допринео лепоти свете службе.

 

У својој беседи протојереј Милош Станисављевић је између осталог рекао :

Прво треба да тражимо Бога, да будемо у Његовом присуству, да покажемо како га волимо јер Он први заволе нас. И већ у томе самом, у Божијој близини, ми задобијамо Његову благодат (нестворену енергију). У благодати Божијој се свако добро дешава. Зато треба чешће долазити у дом Божији јер Он јесте тамо. Стоје  у храму анђели, као што су стајали пред Захаријом. Чују, виде и осете, и анђели и свети, и испуњавају Божију вољу. Немојмо бити маловерни и мислити да Бог не може учинити све. Због своје сумње Захарије је био нем све док није послушао анђела и дао сину име Јован. Чим му се глас вратио, није престајао да слави Бога.

 

Уследила је литија око храма са молитвама Васкрслом Господу да нам опрости сагрешења наша и подари напредак мештанима који живе у селу и вечан покој онима који су уснули.  Пререзан је славски колач и освештано жито у славу и част Светог Јована Крститеља. На радост свих присутних малишани из КУД “Ратина“ извели су пригодан културно-уметнички програм. Затим је уследила трпеза љубави за све присутне. Старешина храма протојереј-ставрофор Милош Васиљевић је захвалио свима који су уложили и најмањи труд да на овако леп начин прославимо нашег заштитника.

                                                                          Трипо Данило Спахић, историчар

 

 

 

 

Contact Us