Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Светог Василија Острошког у Кованлуку

„Светитељу Василије, зато, као онај који има смелост, моли се Христу Богу да спасе душе наше“.

Храм Светог Василија Острошког у краљевачком насељу Кованлук, данас је прославио велики празник и своју храмовну славу. Прослава је почела дан раније 11. маја 2023. године вечерњом службом са петохлебницом коју је служио архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, док је саслуживао ђакон Горан Вучковић, уз предивно појање бројних свештеника са разних крајева Епархије жичке, појаца из Храма Светог Саве и Храма Светог Василија Острошког. Овом прелепом догађају присуствовало је мноштво верног народа из Краљева и околине.

Славље се наставило и следећег дана када су свештенство и бројни народ са радошћу и у молитви дочекали свога пастира, Епископа жичког Господина Јустина. Света Архијерејска Литургија је почела у 9 часова, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), Архијерејског намесника жичког протојереја Саше Ковачевића, старешине Храма Светог Саве протојереја Радоја Санда, старешине Храма Светог Василија Острошког протојереја Ивана Радовановића, као и ђакона Стефана Симића и Горана Вучковића. Епископ Јустин је одржао надахнуту празничну беседу која ће дуго остати у умовима и срцима присутног верног народа.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Красоти богослужења својим појањем допринели су појци Храма Светог Саве, као и појци Храма Светог Василија Острошког. На Литургији су били присутни и свештеници из бројних храмова са разних крајева наше Епархије.

Славље се наставило током целог дана, док су реке верника из ближе и даље околине посећивале цркву и узносиле молитве. Славље се завршило у 17 часова читањем Акатиста Светоме Василију, док је порта и даље била испуњена верним народом наше Свете Цркве. Нека Господ услиши наше молитве на добробит и корист свих нас.

Вероучитељ Марко Пауновић

Contact Us