Слава Храма Светог Василија Острошког у Кованлуку

Био си пример врлине твоме стаду, због тога виде Бог твоју добру намеру и постави те у Својој Цркви као пастира и ревносног архијереја, и по престављењу твоме сачува свето тело твоје нетрулежно, светитељу Василије: Зато као онај који има смелост, моли се Христу Богу, да спасе душе наше.

Храм Светог Василија Острошког у краљевачком насељу Кованлук, данас је прославио велики празник и своју храмовну славу. Прослава је почела дан раније 11. маја 2022. године навечерјем празника у којој се служила велика вечерња служба са петохлебницом којом је начелствовао протојереј-ставрофор Ненад Илић, док су саслуживали протођакон Милутин Балтић, ђакони Стефан Милошевски и Стефан Медар, уз предивно појање појаца из Храма Светог Саве, Храма Светог Василија Острошког и бројних свештеника из Краљева. Овом прелепом догађају присуствовало је мноштво верног народа из Краљева и околине.

Следећег дана радосно славље је настављено Светом Литургијом која је почела у 8 часова. Началствовао је архимандрит Дамјан (Цветковић), а саслуживали су протојереј Радоја Сандо, протонамесник Мирољуб Попадић, протојереј Иван Радовановић, поручник јереј Владан Вуковић, јереј Бојан Милошевић, као и ђакони из краљевачких храмова протођакон Милутин Балтић и ђакон Стефан Милошевски.

 

Архимандрит Дамјан је одржао надахнуту беседу у којој је поручио како треба поштовати и славити величину коју представља наш светитељ, кога је Господ прославио нетрулежношћу Светих моштију. Такође, треба непрестано прибегавати Светом Василију за сваку утеху, за сваку помоћ, како би његовим Светим молитвама исцељени, учињени целовитим, могли да творимо оно чему нас учи Свето Јеванђеље и Света Црква. Само тако можемо се удостојити да будемо заједно са Светим Василијем Острошким, свим српским светитељима и свима Светима у Царству Небеском и непрестано славимо Оца и Сина и Духа Светога.

Красоти богослужења својим појањем допринели су појци Храма Светога Саве, као и појци Храма Светог Василија Острошког. На Литургији су били присутни и многобројни свештеници из свих краљевачких храмова. Такође, били су присутни бројни привредници, представници школства и Војске нашег града.

 

 

 

Славље је настављено током целог дана, док су реке верника из ближе и даље околине посећивале храм и узносиле молитве, а завршено је у 17 часова вечерњим богослужењем и читањем Акатиста Светоме Василију од стране протонамесника Марка Петровића, док је порта и даље била испуњена верним народом наше Свете Цркве. Нека Господ посредством Светог Василија услиши молитве свих верних.

Вероучитељ Марко Пауновић

Contact Us