Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Светог Саве на Савинцу

У Храму Светог Саве на Савинцу 27. јануара свечано је прослављена храмовна слава првог српског Архиепископа , просветитеља и учитеља Светог Саве.

Са почетком у 8 часова служена је Света Литургија уз присуство верника и деце. Празничном беседом свештеник је нагласио важност Светог Саве за наш народ, нашу Цркву, и наше школе. Свестрана  личност Светог Саве непрестано је зрачила светлошћу, како у времену када је он живео тако и данас. Свети Сава нас окупља на молитвеном скупу у нашим црквама, школама и сваки тај скуп нас усмерава као духовну децу Светог Саве, како треба да живимо, говоримо и да се понашамо. По примеру свог живота он нам је то и показао. Научио нас је да препознамо праве вредности и суштину нашег постојања, а то је да поштујемо заповести Цркве и живимо светотајинским и врлинским животом. Научио нас је и то да је љубав између нас и наших ближњих веома важна и да из ње извире свако добро дело.

На крају Литургије, пререзан је славски колач и освећено славско жито у славу и спомен Светог Саве. Домаћини овогодишње прославе били су Александар Баралић  и Милош Миловановић са својим породицама. Након Свете Литургије ученици основне школе  рецитовали су најлепше песме посвећене Светом Сави а затим су деци  подељени пакетићи.

Потом се свештеник захвалио домаћинима, верном народу, и свима који су дошли да употпуне и прославе нашу храмовну и школску славу. Испред храма и у црквеној сали уприличена је трпеза љубави за верни народ.

Јереј Александар Пејовић

 

Contact Us