Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Светог Димитрија у Брезни

Дана 8. новембра по грегоријанском односно 26. октобра по јулијанском календару, када наша Црква прославља Светог великомученика Димитрија Солунског, Храм Светог Димитрија у Брезни при таковском намесништву са свештенством и верним народом прославио је своју славу.


Указом кнеза Милоша Обреновића из 1837. године, започета је изградња овог храма, да би 1840. године била одслужена и прва Литургија на Васкрс. Храм је заједно са околним народом претрпео бројна страдања, ратове за ослобођење од турског царства, отаџбинске ратове, светске ратове али је успео да опстане до данашњег дана и да се у њему непрекидно узносе молитве Васкрслом Господу као и Његовом угоднику Светом Димитрију Солунском. И данас 186 година касније, када заслугом наших храбрих предака од који многи имају титулу ,,солунац“ попут Светог Димитрија, ми у миру прослављамо и благодаримо Господу за сва добра која су нам учињена. Овог 2024. лета господњег, Светом Литургијом началствовао је свештеник Живко Дамљановић парох прањански уз саслуживање свештеника у пензији Чедомира као и старешине храма свештеника Михајла Живковића. Традиционално народ се у великом броју сабере на овај дан, чувајући спомен на Светог Димитрија. Овогодишњи домаћини припремили су славски колач и жито као и богату трпезу за сав верујући народ.
Свештенство је верујућем народу пожелело срећну храмовну славу уз наду да се што чешће молитвено сабирамо, особито у овим данима у којима се примећује брзи пад броја становника по сеоским подручјима као што је и ово. Да се сетимо и усвојимо речи Светог Владике Николаја: ,,Помози Боже да се Срби сложе, обоже и умноже.“

Јереј Михајло Живковић

Contact Us