Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Свете Ангелине Српске у Закути

Лепота Цркве Божије огледа се у својој саборности, па је тако и Света мајка Ангелина на свој празник, 14. августа 2021. године, милошћу Божијом, све нас сабрала у свој храм у Закути, подно Гледићких планина у доњој Гружи. Овај храм је један од ретких који су посвећени овој угодници Божјој.

Светим литургијским сабрањем началствовао је Архијерејски намесник гружански протојереј-ставрофор Милосав Живановић уз саслужење браће свештеника: протојереја Драгана Вучићевића, пароха у Книћу, протојереја Дејана Радмилца, пароха у Матарушкој бањи, протојереја Војина Маловића, пароха у Пајсијевићу, јереја Марка Денића, пароха у Сирогојну, јереја Милана Шишовића, пароха у Гунцатима, јереја Младена Стевановића, пароха у Честину,као и пензионисаних свештеника Епархија крушевачке и сремске протојереја Петра Јараковића, бившег пароха закутског и беловодског, и протојереја-ставрофора Милутина, бившег пароха купиновског – града Свете мајке Ангелине.

Нашу црквену славу уз прелепо појање увеличали су сестринство Манастира Каменац и браћа свештеници Милинко Стојковић, парох у Мрчајевцима, и Саша Предовић, парох у Трешњевици, уз присуство великог броја народа нашега краја.

По завршеној Светој Литургији извршен је опход око храма и пререзан славски колач у славу и част Свете мајке Ангелине. Потом се јереј Марко Денић обратио браћи свештеницима и верном народу пригодном беседом о значају лика и дела Свете мајке Ангелине у некадашња смутна времена за наш народ и о венцу њеног мучеништва за спасење свих Православних Срба.

 

Након беседе сви су заблагодарили Господу и Светој Ангелини и приступило се трпези љубави коју су наши домаћини са љубављу и пажњом припремили и почастили све. Слава Господу и Светој мајци Ангелини што су нас у оволиком броју својом љубављу сабрали.

Протонамесник Александар Тодоровић,

парох закутски

Contact Us