Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава храма Рождества Пресвете Богородице у Власову код Рашке

На дан Рождества Пресвете Богородице, 21. септембра 2015. год. прослављена је храмовна слава у Власову код Рашке. Том приликом је и потписан значајан уговор о донацији.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, а саслуживало му је свештенство из Рашке и из Рашко–призренске епархије: архијерејски намесник новопазарски протојере– ставрофор Томислав Миленковић, архијерејски намесник студенички  јереј Здравко Николић, старешина храма светог Архангела Гаврила у Рашки јереј Александар Суботић, јереј Данило Петровић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Марко Ерић.

У радосној и свечаној празничној атмосфери, на светој Литургији је присуствовало мноштво верника из Власова, Рашке и околине, којом приликом је и велики број присутног народа примио Свето, Божанско Причешће, док је Преосвећени владика произнео изузетно надахнуту беседу о данашњем празнику.

Посебну част су, својим присуством и старањем, указали председник општине Рашка г. Игњат Ракитић,  представници војске и полиције и ктитор овог светог храма, г. др Весница Савић–Урошевић са члановима своје породице, који нису штедели времена ни труда да чак из далеке Аустралије дођу на ово свето саборовање. Након Св. Евхаристије Преосвећени Епископ Јустин осветио је мозаик–фреску изнад нове чесме у порти, а затим је са домаћинима славе г. Миланом и г. Светланом Петровић преломио и благословио славски колач.

По завршетку свете архијерејске Литургије збио се и један  узвишен, охрабрујући и, за наше прилике и околности, готово историјски чин, који  би требало, уз Божију помоћ, макар мало да подстакне српски православни народ у борби против беле куге. Потписан  је, наиме, Уговор о донацији новчане помоћи у високом износу деци са територије намесништва студеничког, општине Рашка, која су крштена од 1. јануара до 21. септембра 2015. године, у износу од 40000 динара по детету. Добротвор г. Јасмина Пецић, у име фирме „Арсенал–Рем“, потписала је Уговор о донацији помоћи новокрштеној деци са Црквеном општином Рашка Епархија жичка.

Верни народ је, затим, имао прилику да ужива у пригодном програму који су спремила деца из фолклорних и културно–уметничких друштава, и да се окрепи на богатој трпези која је спремљена захваљујући несебичној дарежљивости домаћина славе. На ручку се уваженим гостина обратио и захвалио на труду и доброчинству  архијерејски намесник студенички јереј Здравко Николић, и подсетио нас на неопходност још усрднијег труда на обнови и изградњи не само бројних, вековима старих храмова у колевци Српске државе, Рашкој области, већ и Цркве као сабрања народа Божијег и живе заједнице верних. На крају је, топлим и бираним речима, све поздравила и Архијерејски благослов испросила и ктитор храма у Власову г. Весница Савић–Урошевић.

ђакон Марко Ерић

Contact Us