Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма Преноса моштију Светог Саве на Савинцу код Пожеге

Слава храма и празник Преноса моштију Светог Саве на Савинцу у Пожеги литургијски је свечано  обележен у недељу 23. маја.

Традиционално мештани села Висибаба на челу са својим парохом протојерејем Војком Михајиловићем храмовну славу прослављају у васкршњи дан недеље по празнику Преноса моштију Светога Саве Првог Архиепископа Српског. Док је братство Ц.О. Пожега своју дужност обављало по храмовима у Пожеги, литургијским сабрањем цркве на Савинцу началствовао је јереј Марко Ерић, парох Цркве у Карану уз саслужење протојереја Војка Михајиловића, протонамесника Милована Вујовића и ђакона Михајла Живковића. Литургијској радости допринели су појци коју су чинили мештани села Висибаба са Пожежанима. При крају Свете Литургије приступило се литијском опходу око храма где смо се молили за све присутне као и за упокојене мештане који су свој живот дали у борбама током Првог светског рата.

Након сечења славског колача протојереј Војко обратио се присутнима уз захвалност свима који су дошли да увеличају данашњи празник, а особито онима који су ове године преузели дужност домаћина и лепо припремили славски колач, жито и скромну трпезу којој се приступило након литургијског отпуста и благодарења Господу. На крају свештеник Војко позвао је све да, као што су данас, тако исто и на празник Светих царева Константина и Јелене, 3. јуна, дођу на славу старе Цркве у Пожеги, својим присуством увеличају то литургијско сабрање којим ће началствовати Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

Ђакон Михајло Живковић

Contact Us