Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Храма праведних Јоакима и Ане у Прељини

Дана 22. септембра 2022, када прослављамо Свете праведне Јоакима и Ану, храм у Прељини је прославио своју славу. Светом Литургијом је началствовао Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, парох љишки, уз саслужење свештеника Бојана Сујића, пароха љубићког, Николе Вукобрата, пароха Успенског храма у Чачку, Милорада Величковића, пароха мојсињског, Радоње Мирковића, пароха ваведењског, Милана Филиповића, умировљеног свештеника, као и протојереја Николе Вучетића, пароха прељинског.

Светој Литургији су присуствовали и свештеници намесништва љубићког. У пригодној беседи, након прочитаног јеванђелског одељка началствујући свештеник отац Светолик говорио је веома садржајно о значају Светих Јоакима и Ане и њиховој улози у домостроју спасења. Осврнуо се такође на значај молитве у животу сваког хришћанина, те потреби да се молитвено обраћамо Пресветој Богородици у свим животним приликама и неприликама. Литургија и светотајински живот су  предокушај вечности  за нас, већ овде, на земљи, где се припремамо за сусрет са Господом.

Светој Чаши је приступио велики број сабраног верног народа. Након заамвоне молитве, принесени су славски дарови и пререзан славски колач.  По завршетку Свете Литургије, надлежни парох је позвао свештенство и сабрани верни народ на трпезу љубави. Том приликом захвалио је сабраном свештенству на учешћу у богослужењу и прослави храмовне славе уз посебну захвалност Душану и Ради Радосављевић, који су ове године у својству домаћина са пуно љубави  припремили трпезу за све просутне.  

Протојереј Никола Вучетић, парох прељински

Contact Us