Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава храма и града Горњег Милановца

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, 20. jуна 2021. године Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу прославила је своју храмовну славу, празник Силаска Светог Духа на Апостоле.

Овај празник је, такође, слава града Горњег Милановца. Прослава храмовне славе започела је 19. јуна вечерњим богослужењем и свечаном литијом централним улицама града, уз учешће представника локалне власти, школа, вртића, војске и верног народа на челу са председником општине господином Дејаном Ковачевићем. Такође, учешће су узели и сликари из удружења „Руднички видици“, који су успешно по трећи пут организовали ликовну колонију посвећену овом празнику. Ликовна колонија је радила у порти храма и трајала је три дана. По завршетку литије, испред храма, приређен је културно-уметнички програм. Након тога, свима присутнима обратио се старешина храма протојереј Миодраг Анђелић, захваливши се онима који су узели учешћа у богослужењу и литији. Протонамесник Драган Ђорем, Архијерејски намесник таковски пренео је духовни благослов и поздраве Епископа Јустина.

На празник Духова, Свету Литургију служио је протонамесник Драган Ђорем, Архијерејски намесник таковски са свим свештеницима Цркве Свете Тројице, као и са пензионисаним свештеником из Горњег Милановца протојерејом Крсманом Вукадиновићем. Био је присутан и председник општине господин Дејан Ковачевић са својом породицом, директори јавних предузећа и установа, представници Војске Србије.

 

О значају празника беседио је протонамесник Здравко Николић. Отац Здравко истиче да је сав човеков живот непрестана жудња за Духом Светим, непрестана молба „Дођи и усели се у нас.“ Као што све на свету жуди за светлошћу и ваздухом исто тако и човеково биће жуди за Духом Светим и вене без одуховљења. Отац Здравко је закључио: „Ако је то тако, онда је празник доласка Светог Духа уједно празник те жеђи и њеног утољења.“

После Свете Литургије и чина ломљења славског колача припремљена је славска трпеза. Том приликом, старешина храма протојереј Миодраг Анђелић захвалио се председнику општине и свима који су учествовали у заједници љубави.

Вероучитељ Милорад Васиљевић

Contact Us