Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Цркве Светог Пантелејмона у Црвици код Бајине Баште

У близини Бајине Баште, у равници коју је обликовао ток хладне Дрине сместила се пре тридесетак година једна сеоска црква посвећена прослављању имена Светог Пантелејмона, великомученика и целебника. Свети Пантелејмон, велики светитељ веома је поштован у нашем народу, што потврђује и заједница сабрана око овог сеоског храма. Уз марљивост и труд верног народа овог краја, а нарочито мештана села Црвица, уз прегалаштво протонамесника Владимира Малешевића, овај храм је за кратко време заблистао и постао достојан одраз вере народа овог краја. Нарочиту радост и успех свих који су се трудили представља живопис који је завршен и освештан претходне јесени.

Прослављање Бога и његовог угодника Пантелејмона започето је уочи самог празника када је у Цркви у Црвици служена Света тајна Јелеосвећења уз присуство великог броја верника који су у испунили овај храм. Свету тајну Јелеосвећења служили су свештеници из Бајине Баште, и то протојереј Горан Милинковић, протонамесник Владимир Малешевић, јереј Мирко Крупниковић и ђакон бајинобаштански Милан Попадић. Након завршене Свете тајне Јелеосвећења и помазивања присутних верника, за присутне је постављено послужење, које су припремили вредни чланови ове заједнице.

Као кључни догађај прославе Светог великомучника Пантелејмона служена је Света Литургија, којом је началствовао протонамесник Александар Р. Јевтић, уз саслуживање некадашњег пароха овог села протојереја-ставрофора Тодора Томића, затим протонамесника Владимира Стефановића, свештеника из Ужица, јереја Мирка Крупниковића, свештеника из Бајине Баште, јереја Владимира Јовановића, пароха дубског, као и ђакона бајинобаштанског Милана Попадића. Литургији су присуствовали и свештеници Славко Шарац из Епархије банатске и Јован Тимотијевић, парох из Рогачице.

Након опхода око храма уз појање тропара Светом Пантелејмону и других црквених песама, на простору испред уласка у саму цркву сломљен је славски колач. По отпусту, сабраним верницима обратио се отац Александар позивајући их да духовни поглед стално упућују ка небу, у правцу првог Едема (који је по речима Светих Отаца био на узвишењу), јер је то место одакле извире и одакле црпимо Смисао живота. Исцелитељска сила којом се прославио Свети Пантелејмон помажући људима је сила Господња. Када смо у муци и невољи ми се обраћамо Господу, и Он одговара на наше молбе. Господ нас учи и позива да будемо благодарни и да Му се захваљујемо за све што нам даје, а не само да Му се обраћамо у невољи. Разлика између излечења и исцељења је управо у томе, што човек који тражи излечење најчешће не зна да благодари (као у оној јеванђелској причи када је Господ исцелио десет губаваца). Онај који жели исцељење, цео живот усмерава ка Господу тражећи и не заборављајући помоћ у невољи, али и благодарећи када је благостање.

– Сви ви који сте данас дошли на ову Свету Литургију, у празнични дан посвећен Светом Пантелејмону, показујете да чувате православно и људско достојанство, да умете да благодарите и да знате шта је исцељење. Иако је радни дан, издвојили сте од свога времена, јер знате да ће се ономе ко иште најпре Царство Небеско, све остало придодати. Тако се и дешава – онај ко зна да благодари и има времена за Господа увек свега има довољно, док онај ко то не уме, макар цео свет поседовао, нема ништа. Нека нам животни узори буду светитељи, као што је Свети Пантелејмон, па ће и Божија благодат и исцелитељска сила Његових угодника бити са нама, рекао је о. Александар.

Беседу је завршио молбом Господу да нам свима отвори духовни вид и да тим очима сагледавамо и свој живот и свет око нас како би се удостојили да Господу угодимо, баш као што је и овај велики светитељ својевремено чинио.

Након живе и надахнуте беседе присутнима се обратио и старешина овог храма отац Владимир Малешевић са речима благодарности Богу за сва добра, речима захвалности оцима који су служили Литургију, као и онима који су били присутни. Затим се захвалио и верном народу, који је у великом броју дошао да узме учешћа у Литургији, који препознаје да је управо литургијска прослава празника његов централни и суштински део. Потом се захвалио и домаћинима овогодишње прославе Добрисаву Стефановићу и његовом сину протонамеснику Владимиру са њиховим породицама, који су спремили богату трпезу и угостили велики број присутних верника. На крају се обратио и домаћину за наредну годину, Радомиру ПетровићУ из Црвице, пожелевши да му припреме за наредну годину прођу у најбољем реду и уз благослове Светог Пантелејмона.

Дипл. теолог Ненад Зекавица

Contact Us