Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Сирча: Угледни час о Рођењу Христовом

У среду 28. децембра 2022. у ОШ “Јован Цвијић“ у Сирчи одржан је угледни час на тему ,,Божић“. Час су у холу школе у присуству директора школе, колега, родитеља и ученика свих разреда, реализовили ученици 3. и 4. разреда са својим учитељицама Данијелом Девеџић и Татјаном Терзић и вероучитељем Филипом Зеленовићем.

Овај час интегративне наставе обухватио је предмете верска настава, музичка култура и пројектна настава. Циљ заједничког часа био је схватање суштине самога празника Христовог Рођења, као и упознавање са народним обичајима и традицијом обележавања овог празника.

Ученици су кроз разне активности били веома мотивисани за рад. Најпре су уз адекватну костимографију и сценографију усклађену са временским периодом, извели драмски текст о Христовом Рођењу, казујући одломке из песме Божићна прича, познатог дечјег песника Дејана Алексића. Улоге су биле као из библијске повести: Марија са лутком детета у рукама, Јосиф, анђели, пастири, мудраци. Ученице са улогом анђела отпевале су песму Светог Николаја Жичког Звезда се засја.

Након ове песме, уследио је драмски текст у којем су представљени традиционални обичаји из краја везани за обележавање Бадње вечери: Уношење и дочекивање бадњака у кућу, џарање огњишта бадњаком, постављање трпезе уз молитву. Сви учесници су хорски отпевали народну песму Ој бадњаче, бадњаче. Евалуацију часа колеге и ученици су извршили на занимљив начин: колеге којима се допао час даривали су малога Исуса и Марију чоколадним дукатом, док су ученици самоевалуацију вршили тако што су дукатима и бомбонама окитили бадњак.

На крају, сви присутни су се послужили са богате посне трпезе коју су припремили учитељице и родитељи ученика 3. и 4. разреда.

Главне поруке упућене ученицима кроз овај угледни час јесу: не заборавите традицију и обичаје свога народа, поштујте своје и обичаје других народа, и кончно, славите на висинама Бога, градите мир на земљи, а међу собом имајте добру вољу, јер је Син Божији постао човек да би нас учинио бољима него што јесмо.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us