Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Севојничка црква брвнара прославила своју славу

У суботу, 19. септембра, на дан спомена чуда светог архангела Михаила у Хони у Фригији, севојничка црква брвнара прославила је своју славу. Радост храмовне славе, са паросима и парохијанима ове цркве и целог Севојна, поделио је и Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин који је служио свету архијерејску Литургију у овој цркви.

Није познато када је подигнута црква. Зна се да су је Турци два пута палили и да је последњи пут обнављана 1773. године, на месту старе. Спадала је у ред најстаријих у ужичком крају, са огромним верским и културним значајем, јер је у једном тренутку била и ужичка парохијска црква. То потврђује и Максим Евгенијевић, који у свом Животопису, говори како је његов отац Јевгеније направио пут од Ужица до цркве у село Севојно, јер у вароши Ужицу није било слободно Литургију служити. Стара севојничка црква брвнара изгорела је у пожару 1996. године. Напорима Народног музеја Ужице, Министарства културе РС, града Ужица и благочестивих добротвора и верника, црква је обновљена и освећена 2012. године.

Владици Јустину су на Литургији саслуживали Архијерејски намесник ужички, протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј Милован Јараковић, протонамесник Зоран Лазић, јереј Василије Савић, као и протођакон Александар Грујовић и ђакон Аранђел Петровић. У току Литургије, Владика Јустин је одликовао свештенике Зорана Лазића и Василија Савића чином протојереја, а протојереја Милована Јараковића одликовао правом ношења напрсног крста. Владика Јустин је у чин ђакона рукоположио др Александра Прашчевића, запосленог у  Одељењу за међуцрквене послове. Светој архијерејској Литургији су присуствовали градоначелник града Ужица, Тихомир Петковић са градским већницима, председник општине Косјерић, Милијан Стојанић, начелница ПУ Ужице, Драгица Јевтовић и директор Народног музеја Ужице, Никола Гогић са сарадницима.

Након Литургије и литије око храма пререзан је славски колач, а владика Јустин је освештао рестауриране старе иконе и Царске двери из севојничке цркве брвнаре, које је рестаурирао Драган Томановић, конзерватор – рестауратор Народног музеја Ужице. Затим је приређена трпеза љубави за госте и верни народ.

Након евхаристијског сабрања у Севојну, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин је обишао храм Светог Владике Николаја Жичког и Охридског на Јеловој гори где су га дочекали протојереј-ставрофор Вељко Јараковић и протојереј Милован Васиљевић који су Преосвећеног владику упознали са радовима у храму.

ипођакон Немања Спаловић,

историчар-архивист

Contact Us