Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Семинар за вероучитеље у Чачку

Семинар за вероучитеље, који спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Свети Архијерeјски Синод, одржан је у Регионалном центру за усавршавање у Чачку 13. Новембра 2014. године.

Тема семинара била је „УНУТРАШЊИ СВЕТ ОБРАЗОВАЊА: истраживања, огледи и искуства за 21. век“. Циљ предавања био је проширивање и обогаћивање методе предавања верске наставе у школама. Посебан акценат стављен је на амбијентални тип наставе, односно, на излазак из учионица и чешћи боравак деце у црквама, манастирима и природи. Овај метод је примењиван још у старим теолошким школама Александрије и Антиохије, античкој Грчкој и Риму.

За предаваче су изабрани професори са Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Предавање на тему „Примена Новозаветних парабола у настави“ одржао је доцент др Владан Таталовић који је изабрао тему о Блудном сину како би приказао широк спектар примене различитих метода у настави. Вероучитељима се обратио и др Србољуб Убипариповић са темом „Литургијски метод кроз праксу и искуство“. Професор је беседио о употреби дигиталних информацијских технологија у настави, посебно када је реч о кабинетским предавањима о Литургији и богослужењу. Госпођа Снежана Павловић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и заменик председника Комисије за верску наставу, укратко је изложила планове Министарства везане за будућност верске наставе у школама.

Као посебан куриозитет било је предавање Главног рабина Србије – Исака Асијела који је причао на тему „Учење као вид богослужења“.

Предавањима је присуствовао велики број вероучитеља из Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Лучана и Гуче као и координатор за верску наставу Епархије жичке.

вероучитељ Ђорђе Чоловић

Contact Us