Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Село Ратина прославило заветину

„Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!“

Тропар, глас 8.

Село Ратина надомак Краљева и ове године Господње 2017. прославило је своју заветину, други дан Тројица. Славље је започело Светом Литургијом коју је служио парох ратински прота Драган Туба уз саслужење проте Лазара Васиљевића и јереја Ивице Тадића. На Светој Литургији узело је молитвено учешће мноштво народа, а посебно нас је обрадовало присуство великог броја деце. Светој Чаши приступило је на велику радост мноштво деце а и одраслих.

Прота Драган Туба је у својој проповеди између осталога нагласио значај молитве и учесталости молитве како личне тако и саборне. Прота је рекао и да само кроз цркву и сједињењем са Васкрслим и Вазнетим Господом можемо задобити спасење. Осврнувши се на сам празник Педесетнице поручио је да је праобразни смисао овог празника  очигледан у догађајима дана Педесетнице забележеним у Делима апостолским (Дaп 2). Управо као што је јављање Бога на Синају био рођендан јеврејског народа, тако је и новозаветна Педесетница (или Духови)  рођендан хришћанске Цркве.

Након Свете Литургије уприличена је литија и обновљен је запис на старом дрвету липе. Најмлађи чланови КУД „Ратина“ као верни чланови своје цркве приредили су богат културно-уметнички програм на чему им срдачно захваљујемо. За све наше госте уприличено је и пригодно послужење.

Трипо Спахић, историчар

 

Contact Us