Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Седница Пленума Епархијског управног одбора и седница Савета Епархије жичке

Дана 2. марта 2021. године Христова Црква Епархије жичке сагледала је своје деловање и рад који се односи на протеклу годину Господњу.

Благословом Њ. П. Епископа жичког Г. Г. др Јустина у Храму Свете Тројице у Краљеву Молебан за призив Светога Духа служио је архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман Манастира Вазнесења, уз саслужење архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Костића и протођакона Милутина Балтића, секретара Црквеног суда. Овом молитвеном чину присуствовали су сви чланови Савета Епархије жичке.

 

Епархијски управни одбор је поднео исцрпан извештај о раду и домаћинском пословању Епархије жичке у тешкој години када се читав свет бори против пандемије вируса Covid 19. Направљен је пресек рада црквених јединица, манастира и црквених општина. Констатовано је да се упркос поменутој пандемији изузетно радило на унапређењу црквеног живота, на изградњи нових храмова, где значајно место заузима завршетак изградње Катедралног храма у Краљеву и храма на Копаонику, чије је изградње и у овој години живо помагао ЕУО Епархије жичке. Осим изградње нових храмова обимни радови вршени су на обнови и украшавању већ постојећих. Успешно пословање настављено је и на уређивању и газдовању шумама, као и на подизању винограда и винарије.

Нарочит акценат у протеклој години Архипастир жички је са својим сарадницима ставио на социјалној делатности. Из социјалног фонда Епархије жичке стипендирани су студенти и ученици богословија, давана помоћ удовим попадијама, давана финансијска потпора свештеницима у парохијама у којима је видно смањен број житеља услед све већих миграција становништва у градове. Такође, на препоруку архијерејских намесника и свештеника помоћ је широм Епархије често давана оболелима, као и материјално угроженим људима.

На крају, Епископ Јустин је очински похвалио досадашњи рад својих свештеника и сарадника, дајући благослов и подстрек за што квалитетнији будући рад, како би се унапредио живот Цркве, која је брод нашега спасења. Након радног дела приређена је трпеза љубави.

Из канцеларије ЕУО Епархије жичке

Contact Us