Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Сећајте се својих старешина

На дан св. ап. Тимотеја, 22 .јануара/4. фебруара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован служио је св. Архијерејску литургију у Дому Спасовом у манастиру Жичи уз саслужење више свештеника и ђакона.

          После св. литургије Владика је служио парастос блаженопочившем Епископу Стефану, потоњем Епископу жичком, поводом 11. годишњице од његовог упокојења.

          Сабраном монаштву, свештенству и верном народу Владика се обратио поучним речима, подсећајући на позив св. ап. Павла да се сећамо својих старешина и учитеља, да се угледамо на њихова дела и свршетак њиховог живљења. Подсетио нас је Владика на живот и дело Епископа Стефана, на његов подвиг верног и оданог служења Богу и словесном стаду Божијем. Владика Стефан је скоро 44 године био Епископ и истрајавао у радостима и тешкоћама своје Цркве и повереног му народа, као Епископ далматински 19 година и нешто више од 24 године као Епископ жички. Оставио је иза себе препознатљив траг доброг посленика на њиви Господњој. На њега се могу применити речи Христове из данашњег јеванђеља да је жетве много, али је посленика мало. Том броју посленика прибројао се и  Владика Стефан, мудро напасајући стадо Божије, држећи се опет Христових речи да морамо бити мудри као змије, а безазлени као голубови.

          На такву мудрост и ревност живљења позвао је Владика Јован  данас сабране под сводовима свете Жиче.

Прот. ставр. Љубинко Костић

Contact Us