Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Савиндан у Сирчи 2024.

Школска слава, Свети Сава, и ове године је свечано прослављена у селу Сирчи, најпре литургијским сабрањем у Храму Светог пророка Илије, а потом у ОШ ,,Јован Цвијић“.

У цркви препуној мештана, родитеља и деце свих узраста, Свету Литургију служио је јереј Стефан Медар. На велику духовну радост, ученици су заједно са својим вероучитељем активно учествовали на Светој Литургији, изговарајући молитву Оче Наш, Символ Вере и певајући Светосавску химну. Да радост буде још већа, већина њих је заједно са својим вероучитељем приступила Светој Чаши.

По завршетку Божанствене Литургије, предшколска деца и ђаци ОШ ,,Јован Цвијић“ остала су у храму, казивајући и певајући стихове о Светом Сави. За свој труд, деца су и ове године традиционално награђена пакетићима, захваљујући добротвору и мештанину, Александру Радосављевићу.

Након доделе пакетића у храму, уследило је освећење славског колача у холу школе и светосавска приредба, у изведби ученика свих разреда и предшколске деце. Директор школе Иван Радосављевић честитао је празник свима присутнима и искористио прилику да подели награде појединим колегама за изузетан труд и допринос у послу.

Поред наставника и ученика, свечаности су присуствовали и родитељи, мештани села Сирча и Опланићи, који су употпунили данашњу прославу. За присутне припремљено је пригодно послужење. 

“Старији су занемогли, срцем својим отежали, а деца су химне Теби, понајлепше испојали. И за њих се, Боже, молим: Дај им, Боже, снаге нове! Да обнове цркву српску, Твоју славу на векове.“(Свети Николај Жички)

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us