Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Савиндан у Сирчи 2023.

Школска слава, Свети Сава, и ове године је свечано прослављена у селу Сирчи, најпре литургијским сабрањем у Храму Светог пророка Илије, а потом у ОШ ,,Јован Цвијић“.


Свету Литургију служио је протојереј Драган Јовић и протојереј-ставрофор Станоје Лазаревић. Црква је била препуна деце, родитеља и мештана који су се, упркос хладном времену сабрали да прославе Светога Саву. На велику духовну радост, ученици су заједно са својим вероучитељем активно учествовали на Светој Литургији, изговарајући молитву Оче Наш, Символ Вере и певајући Светосавску химну. Да радост буде још већа, већина њих је заједно са својим вероучитељем приступила Светој Чаши.

По завршетку Божанствене Литургије, предшколска деца и ђаци ОШ ,,Јован Цвијић“ остала су у храму, казујући и певајући стихове о Светом Сави. За свој труд, деца су и ове године традиционално награђена пакетићима, захваљујући добротвору и мештанину, Александру Радосављевићу.

Након доделе пакетића у храму, уследило је освећење славског колача у холу школе и светосавска приредба, у режији наставника српског језика, и учитељица 1. и 2. разреда. Директор школе Иван Радосављевић честитао је празник свима присутнима и искористио прилику да подели награде појединим колегама за изузетан труд и допринос у послу. Директор је подсетио да нам је Свети Сава оставио завет да волимо све па и оне који нас мрзе. “Велика је радост што имамо такву личност у нашој култури као што је Свети Сава, али то нам је уједно и обавеза да у свом животу следимо његов пут“, истакао је директор.

Поред наставника и ученика, свечаности су присуствовали и родитељи, мештани села Сирча и Опланићи, који су употпунили данашњу прославу. За све присутне припремљено је пригодно послужење. 

Да се српска сва срца,  с тобом уједине, Сунце мира љубави да нам свима сине! Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози, почуј глас свог рода, српскога народа! Амин.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us