Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Савиндан у Сирчи

Школска слава, Свети Сава, и ове године је свечано прослављена у селу Сирчи, најпре литургијским сабрањем у Храму Светог пророка Илије, а потом у ОШ ,,Јован Цвијић“.
Свету Литургију служио је протојереј Драган Јовић. Црква је била препуна деце, родитеља и мештана који су се, упркос хладном времену и киши сабрали да прославе Светога Саву. На велику духовну радост, ученици су заједно са својим вероучитељем активно учествовали на Светој Литургији, изговарајући молитву Оче Наш, Символ Вере и певајући Светосавску химну. Да радост буде још већа, већина њих је заједно са својим вероучитељем приступила Светој Чаши.

По завршетку Божанствене Литургије, предшколска деца и ђаци ОШ ,,Јован Цвијић“ остала су у храму, казивајући и певајући стихове о Светом Сави. За свој труд, деца су и ове године традиционално била награђена пакетићима, захваљујући добротвору и мештанину Александру Радосављевићу.

Након доделе пакетића у храму, уследило је освећење славског колача у холу школе и светосавска приредба, у режији наставника српског језика, музичке културе и вероучитеља. Свечаност је отворио директор школе Иван Радосављевић, који је подсетио да српска просвета почива на темељима Светосавља и да на тим темељима треба даље да се развија. Поред наставника и ученика, свечаности су присуствовали и родитељи, мештани села Сирча и Опланићи, као и гости са стране.

 

Молитвама Светога оца нашега Саве Српскога и свих српских просветитеља и учитеља, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј и спаси нас! Амин.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us