Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Савиндан свечано прослављен у Адранима и Поповићима

Данас када славимо најлепше и најљупкије дете од свију деце Светитеља Саву сабрали смо се у дому школе: “ОШ Драган Маринковић”, да свечано прославимо Светитеља нашег Саву. Пре самог свечаног програма и представе приступили смо резању славског колача. Колач је пререзао надлежни парох протојереј Мирослав Андрић и честитао школску славу директорки школе Наташи Степић, деци и пристуном народу. Појањем Химне Светоме Сави започели смо светосавски програм, који су осмислили наставник веронауке Петар Ђерковић, наставница српског језика Славица Милошевић и учитељице Маријана Сеизовић и Јасна Савић.

Учешће у програму су узела деца нижих и виших разреда. Циљ програма и представе је био да што величаственије прикажемо лик и дело Светога Саве кроз најеминентније личности српске историје тј. Савину децу. Приказали смо ликове Светог Симеона, Саве, Царице Милице, Косовке девојке, Вука Караџића, Михајла Пупина, Стевана Стојановића Мокрањца, Надежде Петровић, Десанке Максимовић, Милунке Савић, и других личности из српске историје.

Било би нам мало осам векова да о испричамо и напишемо ко је био Свети Сава. Лик и дело Светог Саве, просветитеља, оснивача првих српских школа, болница и саме српске државе, говори о томе колико смо ми заправо дужни Светоме Сави. Дуг према Светоме Сави одужићемо само следећи његов пут просветитеља визионара и мислиоца. У току самог програма имали смо мале потешкоће нестанка струје у читавом селу Адрани , што нас није омело да се програм настави до краја. Свети Сава се кроз векове прослављао у много тешким условима тако да смо и ми настојали да наставимо програм. Касније смо приступили резању колача у Поповићима у истуреном одаљењу наше школе. Славски колач је пререзао свештеник протојереј Драган Јовић надлежни парох уз појање вероучитеља Петра Ђерковића.

Такође, важно је да напоменемо да је школа у Поповићима прославила јубилеј 85 година постојања. Том догађају је пристусвовао њен ђак школе Љубиша Ђидић познати српски песник који је поклонио овој школи велики број својих књига и слика из приватне колекције, иначе познатих српских сликара, а један од њих је Милић од Мачве. На крају,молимо се Светом Оцу нашем Сави да моли Бога за наш род, његову децу.

Вероучитељ Петар Ђерковић

Contact Us