Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Сабрање у манастиру Трнави


У среду, 30. децембра, када Српска Православна Црква слави успомену на Свете преподобномученике игумана Пајсија и ђакона Авакума, манастир Светих Благовести у Трнави је, у присуству мноштва народа и монаштва, прославио своје заступнике пред Богом и пред људима. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су му јеромонах Герман, настојатељ манастира у Јежевици; архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић, јереј Војо Рисимовић, парох прањански, јереј Радиша Сеочанац, парох атенички и ђакони Грујовић Александар и Тодорић Душан. Појање је улепшало сестринство манастира Св. Благовести из Овчарско-кабларске клисуре.

На празник ових дивних мученика за веру, свештенство и монаштво, заједно са бројним верним народом, се окупило да чује богонадахнуту реч свог духовног оца и Епископа Јустина, а и да заједно са Њим узме учешће у Трпези Господњој. Епископ Јустин се у богонадахнутој беседи испрва осврнуо на великог старозаветног пророка, Данила, којег Црква такође данас празнује, и три младића који су са њим страдали за своју веру. Епископ је нагласио да установа самог поста постоји још од Старог Завета, и да у данашњем времену постоји много извртања када је у питању сам смисао поста, и честих покушаја да се пост људима представи на друге начине, који немају везе са Црквом. Говорећи о игуману Пајсију и ђакону Авакуму, Епископ је нагласио да праведник увек и свуда сведочи истину и само истину.

Завршавајући своју беседу Епископ Јустин је изразио посебну захвалност Богу што трнавски манастир, као једна од најстаријих српских светиња, више није без монаштва. Од недавно у манастиру се налазе две монахиње, настојатељица Јована и монахиња Марина.

На крају, Епископ Јустин и свештенство су заједно са верним народом наставили сабрање за пригодном трпезом, у манастирском конаку.

Ђакон Тодорић Душан

Contact Us