Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Сабор Пресвете Богородице у атеничком храму

YF5Q8049Светом Архијерејском Литургијом, 8. јануара, у храму Свете великомученице Марине у Атеници, другог дана Божића, началствовао је Епископ жички Г. Господин Јустин. Дошавши у наш храм, сабрање је отпочело химном Богородици а потом је духовни отац Епархије, у име народа Божијег и поверене му пастве, принео бескрвну жртву за спасење свих и свега. На богослужењу је саслуживао Архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић, и братство храма Свете великомученице Марине, протојереј Нешко Богдановић, јереј Радиша Сеочанац и јереј Владе Капларевић. Радујући се доласку Првојерарха Епископије жичке, верни народ парохија атеничких је појањем учествовао у богослужењу а причешећем потврдио свој духови живот у Цркви Божијој.

Преосвештени Владика, говорећи о празнику Сабора Мајке Божије, истакао је значај учешћа свакога од нас на Светој Литургији позивајући нас да употпунимо наш живот на земљи приступајући најсветијој тајни Цркве Божије – Светом Причешћу. На малом  входу, у чин протојереја Епископ је рукопроизвео свештеника Нешка Богдановића, пароха треће парохије у Атеници. Говорећи о важности сваког труда у цркви и на молитви, Епископ нас је поучио да Господ благосиља сваки труд који се чини у славу Господа и Пресвете Богородице и да је то једини труд који не пропада а нама подстицај да се трудимо да задобијемо благослов Божији у овоме свету.

Храм Свете великомученице Марине грађен је од 2000 – 2006 године. У октобру 2006. године, освећење је извршио Епископ Хризостом и од тада је овај храм у богослужбеној употреби. Од пре две године, при храму се налазе три парохије а свештенство је започело иницијативу да се храм потпуно заврши осликавањем фрески и уређењем дворишта цркве. У протеклих годину дана, осликана је купола и пандатифи са јеванђелистима испод куполе, као и један део олтарске апсиде. У току је припрема за осликавање око 30 м2 источног зида цркве, што се очекује до Васкрса. Црква поседује и делиће моштију Свете великомученице Марине, Свете Анастасије Узорошителнице, Светог четвородневног Лазара и Светог Нектарија Егинског коме се у овом храму сваког четвртка у 17 часова служи молебан и акатист.

јереј Владе Капларевић

Contact Us