Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Рукоположење у Мрчајевцима на Врбицу

У суботу, 4.априла 2015. године, када наша Света Црква молитвено прославља Лазареву суботу – Врбицу, Епископ жички Господин Јустин началствовао је Светом  архијерејском Литургијом  у цркви Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима. Преосвећеном Епископу саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар Епархијског Управног Одбора, протојереј Милан Мионић, Архијерејски намесник љубићки, протојереј Томо Величковић, протонамесник Милорад Величковић, протонамесник Милинко Стојковић, ђакон Александар Пешић и протођакон Александар Грујовић.

У току малог входа, Владика Јустин одликовао је протонамесника Милинка Стојковића чином протојереја. а по Херувимској песми и великом входу ђакона Александра Пешића рукоположио је у чин јереја, новог пастира на њиви Господњој.

По прочитаном јеванђељу  владика Јустин се обратио присутнима са веома надахњујућом и врло поучном беседом. Епископ је подсетио верни народ Мрчајеваца да је важно редовно се причешћивати Телом и Крвљу Господњом, али да постоји императив хришћанског живота да би се могло приступати Чаши.Такође, нагласио је да је Свето Пичешће лек за душу и тело. У наставку беседе истакао је важност изучавања дела светих отаца и духовних књига јер је у тим књигама живот, као и да треба ум свој привезати ка молитви. Преосвећени је у својој беседи истакао значај данашњег празника Лазареве суботе – Врбице.

Учешће у овом евхаристијском слављу узео је велики број христочежњивих душа , који су дошли да се духовно окрепе и напоје са извора воде живе.

 чтец  Владан Макањић

Contact Us