Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Рођење Пресвете Богородице – храмовна слава у Прилипцу

„Твоје рођење, Богородице Дјево, објави радост целој Васељени, јер из Тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот Вечни.“ – Тропар празника

 

Дана 21/8. септембра, када наша Света Црква прославља празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, средњовековна светиња у Прилипцу прославила је своју славу.

Литургијско сабрање предводио је Архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј Драган Стевић, уз саслужење пароха првог лучанског јереја Рада Марића, пароха горобиљског јереја Милана Ђокића и пароха првог пожешког јереја Сава Величковића. Мноштво верујућег народа из овог села и околине окупило се поводом ове свечаности, како би прославили своју небеску заштитницу. Домаћин овогодишње славе била је породица Ђорђевић из Крстаца.

Након евхаристијског сабрања и причешћа Светим Даровима начињен је трократни опход око цркве и освећен је славски колач. Бираним речима, свим окупљенима обратио се Архијерејски намесник о. Драган, притом рекавши: “У богослужбеном животу цркве, свакодневно молитвено помињемо Пресвету Богородицу. Као највећа од људи, удостојила се да у себи смести Несместивог, и тако добила епитет шира од небеса (Ширшаја). У дубокој старости својих родитеља, Јоакима и Ане, измољена је као пород који је одиграо важну улогу и имао централно место у Домостроју спасења. Зато је овај дан тако важан, јер је рођена Мајка Божја, она која је касније на свет донела Господа нашег Исуса Христа. Захваљујемо се оцу Милану Поповићу, старешини овог храма, на гостопримству и бризи о литургијској заједници која му је поверена, као и домаћинима овогодишње славе. Такође, поздрављамо председника и потпредседника Општине Пожега који су својим присуством увеличали данашњи дан.“

Свим окупљенима обратио се и старешина овог храма о. Милан, пожелевши добродошлицу. Он се захвалио домаћинима, као и онима који су се овом приликом пријавили да буду домаћини за наредну годину. На самом крају, у црквеној порти уприличена је трпеза љубави за све присутне.

Јереј Саво Величковић

Contact Us