Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Реализована настава у природи у ОШ “Милан Благојевић“

Дана 5. јуна 2022. године завршена је реализација наставе у природи православног катихизиса у ОШ “Милан Благојевић“. Настава у природи је реализована кроз посете манастирима за полазнике верске наставе у поменутој школи. Посете манастирима организоване су од стране вероучитеља Дарка Стевановића и директорке школе Радојке Ђорђевић. Ови излети су за ученике били бесплатни, захваљујући фонду за верску наставу који је обезбедила црквена општина Лучани, на челу са старешином храма у Лучанима јерејем Радом Марићем и јерејем Мирославом Миленковићем.

Наиме, ученици првог разреда посетили су манастир Света Тројица и Сретење 11. маја, заједно са вероучитељем Дарком Стевановићем и учитељицама Станојком Јаћимовић и Сузаном Јоковић.

Ученици другог разреда обишли су манастире Никоље и Благовештење 16. маја. Овај поход бисерима Овчарско-кабларске клисуре су предводили вероучитељ и учитељице Милостива Новаковић и Снежана Шолајић.

Трећаци су обишли манастир Клисуру и цркву у Прилипцу, са вероучитељем и учитељицом Дринком Вујичић.

Полазници верске наставе четвртог разреда су посетили манастир Вујан, а при овом излету, вероучитељу су се као испомоћ нашле учитељице Славица Василић и Војинка Радисављевић.

Дакле, излети предвиђени Годишњим планом наставе и учења за ученике млађих разреда реализовани су посебно за сваки разред. Ученици су у свим манастирима, као и у цркви у Прилипцу, дочекани срдачно, уз предавање о историји светиње прилагођено узрасту, као и уз пригодно послужење. Научили су доста тога о историји манастира и о монашком животу, те су се, окрепљени новим знањима, као и благодаћу и благословима ових светиња, враћали у своје родно место у поподневним часовима.

 

Ученици верске наставе старијих разреда су посетили манастир Жичу. Петаци, део шестака и седмаци су у поход ка једном од наших највећих културних добара ишли 29. маја, а други део шестака и осмаци су своје путовање реализовали 5. јуна. Поред Жиче, ученици су посетили Краљево где су имали слободно време, а 5. јуна су обишли и цркву у Кованлуку где су се тада одржавали Средњовековни дани. Као испомоћ вероучитељу, 29. маја су на излет пошле разредне старешине, Милош Пајић (наставник информатике), Тања Стевановић (наставница српског језика), Оливера Пантелић (наставница географије и грађанског васпитања) и Вера Котуровић (наставница математике и физике) док су 5. јуна ишле Милица Тодоровић (шеф рачуноводства), док су 5. јуна ишле Милица Каранац (школски психолог), Наташа Копривица (наставница ликовне културе) и Ана Тодоровић (шеф рачуноводства). У манастиру Жичи ученици су такође срдачно дочекани и спроведени кроз цео комплекс.

У Кованлуку су имали прилику да виде средњевековно оружје и ратничку одећу. Утврдили су већ стечена знања на часовима историје и верске наставе, те су се облагодаћени богатом историјом и духовношћу седмоврате Жиче, у своје родно место вратили у касним вечерњим сатима.

Узносимо молитве Господу да ова путовања и дечје молитве уз запаљене свеће у свакој светињи допринесу развоју духовности код младих, те да окрепљени благодаћу ученици учврсте своју веру и увиде значај и лепоту црквеног живота, као и да наставе да редовно учествују на Светој Литургији у свом храму у Лучанима, причешћујући се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Дарко Стевановић, вероучитељ

Contact Us