Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Протојереј-ставрофор Милић Драговић одржао предавање на Златибору

У понедељак 8. јануара, када прослављамо Сабор Пресвете Богородице, евхаристијским сабрањем у Храму Преображења Господњег на Златибору началствовао је протојереј-ставрофор Милић Драговић, старешина Храма Св. Марка у Ужицу, уз саслужење протојереја Дејана Војисављевића, старешине Храма Преображења Господњег на Златибору, протојереја Давида Селаковића, ђакона Бојана Мијаиловића и ђакона Ненада Срећковића.

Након Литургије, у сали парохијског дома, отац Милић је одржао предавање на тему: ,,Нема дана без очињег вида, нити праве славе без Божића.“ Познати стихови песме о Божићу из „Горског вијенца“ инспирисале су нашег предавача да упореди телесни вид са духовним видом. Наводећи примере појединаца који су рођени слепи, истакао је да је у сусрету са њима осетио више духовне радости него у свима нама који смо на први поглед „мало здравији.“ Бог је димензију духовне радости свесно и намерно распоредио тако да је не ускрати онима који су у телесној невољи.

Говорећи о Тајни Божића, отац Милић је истакао да загрљај Бога и човека у личности Христовој јесте загрљај спасења. Исус Христос је дошао у свет, постао једнак нама у свему осим по греху. У Њему су сједињене божанска и људска природа несливено, нераздељиво, непроменљиво и неразлучно. Ма колика љубав да је између две личности, рецимо супружника, та љубав не може једно другом даривати живот вечни, то може само Христос који нас уводи у Царство Небеско.

Заблагодаривши Богомладенцу Христу на сваком дару, литургијска заједница при нашем храму се захвалила оцу Милићу на богонадахнутом предавању.

Ђакон Ненад Срећковић

Contact Us