Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослављена црквена и градска слава у Горњем Милановцу

Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу прославила је своју храмовну славу Силазак Светога Духа на Апостоле. Од ове године је на нашу велику радост, овај дан не само слава храма, већ и града Горњег Милановца.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, Архијерејски намесник таковски, уз саслуживање јереја Стефана Дамјановића из Београда и  братства храма Свете Тројице.

Иза прочитаног јеванђелског одељка, пригодом беседом обратио се старешина храма протонамесник Драган Ђорем истакавши значај празника Педесетнице за икономију нашега спасења.

Такође је истакао велику радост је да на иницијативу управе храма председник општине Дејан Ковачевић са општинским већем прихватио обнову славе града. Од ове године када наша црква слави 155 година постојања, слава храма ће бити и слава града Горњег Милановца. Од 1946.  године када су безбожне власти укинуле славу до данас црква је сама славила. Старешина је посебно поздравио председника општине и све његове сараднике, пожелео им пуно успеха у раду, посаветовавши их да се угледају на добре српске домаћине у вођењу општине.

Учешће у литургијској заједници поред председника општине узели су и његова заменица госпођа Јадранка Достанић, председник скупштине општине господин Александар Јевтовић и сви чланови општинског већа, као и председник општине Топола Драган Јовановић и председница општине Лучани Весна Стамболић. Радост прославе поделили су са нама и представници Војске Србије из касарне у нашем граду, директор Јавног предузећа за изградњу Божидар Вучевић, директор Музеја Рудничко-таковског краја Саша Марушић и директор Културног центра Драган Арсић.

 

По завршетку Свете Литургије обављена је свечена литија централним улицама града, уз учешће војника, ученика верске настававе и деце из КУД-а “Шумадија“.

Након резања славског колача, старешина је још једном поздравио све госте, позвао их на културно-уметнички  програм, а затим и на уприличену трпезу љубави. Верницима се обратио и председник општине господин Дејан Ковачевић, поделивши своју личну радост и задовољство због поновног успостављања заједничког прослављања славе града и храмовне славе.

Ђакон горњемилановачки Александар Ђуричић

Contact Us