Прослављен празник првоврховних апостола Петра и Павла у Богутовцу

Данас када Света саборна и апостолска Црква прославља Свете првоврховне апостоле Петра и Павла завршава се пост који је је трајао три недеље. У Цркви посвећеној апостолима Петру и Павлу у Богутовцу Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. Саслуживали су архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, протојереј-ставрофор Велибор Џомић (из Митрополије црногорско-приморске), архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, старешина цркве протојереј Владе Величковић и протођакон Александар Грујовић.

Црква апостола Петра и Павла у Богутовцу грађена је у периоду 1939. године по благослову Светог Владике Николаја жичког и охридског, по узору на охридске храмове. У изградњи Цркве учествовао је верни народ уз помоћ проте Станише Ђорђевића, пароха врдилског који је био у једном периоду и ђакон Владике Николаја. Прота Станиша Ђорђевић је много пострадао од стране комунистичке власти. На крају је претучен до саме смрти. Комунистичка власт је ометала и изградњу овога Светога храма. Изградња храма је завршена 1968-1969. године.

Празник првоврховних апостола Петра и Павла је велика радост Цркве Христове, јер се од апостола проширила проповед Јеванђеља о Господу и Спасу нашем Исусу Христу, по самој заповести Господњој: Идите и проповедајте целом свету крштавајући их у име Оца и Сина и Светога Духа. Господ бира неуке рибаре за своје проповеднике. Један од њих је апостол Петар (Стена) коме Господ наговештава да ће на вери коју је исповедио сазидати Цркву. Такође, Господ бира за свога проповедника ученог фарисеја Савла (Павла) који је претходно гонио хришћане.

На крају Свете Литургије Епископ Јустин је пререзао славски колач и обратио се верном народу. У својој беседи Владика је рекао да Црква Божија прави од вукова јагањце, од неверника вернике, од мрзовољних  ревносне, од нељуди људе, од  разбојника светитеље. Један од њих је Савле. Он, гонич хришћана, који је на путу ка Дамаску просвећен од Господа постао је највећи проповедник Христовог Јеванђеља. Савле, а касније Павле, био је мучен и страдао као проповедник Христов. Такође, Владика је напоменуо да Господ бира рибаре који лове рибу поред многих учених људи у то време. Рибари су били људи који ловећи рибу раде оно што се не види. То су упорни, стрпљиви и благодарни људи и када имају улова и када немају. Велике рибе се лове у дубини а не у плитким водама, што је поучна слика за ревносан духовни живот.

Господ из превелике љубави долази у свет, постаје човек и искупљује нас Својом крвљу на Крсту. Владика је поучио да ми хришћани треба да се трудимо да поштујемо заповести Господње, да живимо за ближње, да читамо Свето Писмо, а ако нам нешто није јасно да питамо своје свештенике-духовнике који су наследници Светих апостола.

Епископ Јустин је на крају заблагодарио Господу и помолио се да излије Благодат своју на сав народ свој. Потом је приређена пригодна трпеза љубави, на којој се присутнима обратио протојереј Владе Величковић. Он се захвалио свима што су дошли и заблагодарио Епископу Јустину на пастирској несебичној љубави и бризи према својој пастви.

Чтец Петар Ђерковић