Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослављен празник Иконе Тројеручице у Дреновцима

У суботу, 25. јула, када наша Црква празнује чудотворну икону Мајке Божије Тројеручице, у селу Дреновци, Архијерејског намесништва црногорског, прослављена је храмовна слава капеле овога села.

Свету Литургију су служили Архијерејски намесник црногорски, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић и протојереј Радосав  Гајић уз саслуживање ново придошлог ђакона Небојше Вукадиновића.

Светом Причешћу је приступило преко двадесеторо деце а протојереј-ставрофор Милутин Стевановић је одржао лепу беседу о Мајци Божијој и Њеној помоћи свима који јој побожно приступају као и о томе да жене треба да се угледају на смирење Мајке Божије.

Протојереј Иван Терзић, у сврху што свечанијег прослављења празника, донео је из Саборног храма Успења Мајке Божије, икону Тројеручицу, коју су насликали у манастиру Хиландару монаси по наруџбини ктитора Саборног храма у Ражани, господина Радмила Јевтовића. Господин Радмило је изразио жељу да икона стоји у храму у Ражани и да буде доступна вернима на поклоњење.

На крају Свете Литургије, преломљен је славски колач и протојереј Иван Терзић је позвао мештане да се и следеће године у што већем броју одазову прослави празника ове предивне мале цркве.

Ктитор ове капеле, господин Милинко Ђуровић, осим несебичног помагања да се ова капела изгради, изразио је вољу и жељу да се она и ослика. Живописање ове капеле, са Божијом помоћу креће почетком августа месеца.

Надамо се и верујемо да ће ова светиња, сијати као луча наде, не само у овом малом засеоку, већ да ће бити светиљка наде будућих поколења која се овде рађају и живе, да остану на овим просторима и својим огњиштима.

Нека нас Богородица наша Тројеручица, помилује и вечно благосиља и узведе у непролазно Царство Сина свога, Господа нашег Исуса Христа.

Валентина Терзић

Contact Us