Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Видовдана у Храму Светог кнеза Лазара на Љубићу

У Цркви Светог кнеза Лазара на Љубићу прослављена је храмовна слава, Видовдан, дана 28. јуна 2023. године. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. Преосвећеном Епископу саслуживао је Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, Архијерејски намесник љубићки протојереј Никола Вучетић, старешина храма на Љубићу протојереј Бојан Сујић, старешина храма у Чајетини протонамесник Петар Лазић, ђакони Стефан Симић и Стефан Медар.

Током служења Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин доделио је чин протојереја старешини храма на Љубићу Бојану Сујићу за службовање Цркви Христовој.

Међу верним народом, Светој Литургији је присуствовао и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Епископ Јустин је одржао беседу где је објаснио да славимо Видовдан јер смо ту задобили вечно Царство. Кнез Лазар је са својим војсковођама кренуо у одбрану отаџбине, одбрану свога имена, одбрану своје вере, одбрану народа, деце, нејачи. Према Епископовим речима, данашње Јеванђеље нам говори зашто смо ми у овоме свету, шта је наше назначење и шта је потребно да бисмо постали грађани Царства Небеског. Ми смо народ Божији који има своје призвање да уз помоћ Божију и по Божијим начелима будемо со овоме свету.

– Српски народ прославља Видовдан у славу косовским јунацима и Светом кнезу Лазару. Ови Христови мученици су на Косову пољу 1389. својевољно жртвовали своје животе за опстанак свога народа, своје вере, своје нације. Ова жртва је учињена из љубави, те представља једну од највећих хришћанских врлина и треба је у свим временима неговати и овакве светле примере памтити, рекао је Владика Јустин.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Након Свете Литургије одржан је молитвени помен на страдале српске војнике. Пошто је одржано сечење славског колача, присутни верници сабрали су се на трпези љубави, где се народу обратио протојереј Бојан Сујић који је заблагодарио Епископу Јустину и сабраном народу и пожелео им добродошлицу.

Вероучитељ Марко Милошевић

Contact Us