Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Светог Саве у Ратини

Благо теби Растко, благо твојој души, судбина те зове, ниси ни снио,

на благослов вечни, целом српском роду, Господ ти је дивна дела наменио“.

Прослава Светог Саве првог српског архиепископа у Ратини започела је Светом Литургијом у нашој Цркви Светог Јована Крститеља. Било је много школске деце као и деце из вртића који су молитвено присуствовали Литургији са својим родитељима, наставницима и васпитачицама.

После прочитаног јеванђелског зачала, протојереј-ставрофор Милош Васиљевић је беседио о личности и значају Светога Саве:

„За данашњи празник каже се, с пуним правом, да је он слава свих Срба. Савиним устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска Православна Црква. Заједно са оцем Стефаном Немањом, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира, и тако остао забележен као ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори“.

Мноштво деце је приступило Светој Тајни Причешћа. После заамвоне молитве ,деца су са својим протом и наставницима узнели молитве и пререзали славски колач у част првог српског просветитеља и учитеља.

Упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији деца су на одушевљење свих присутних извела пригодан светосавски културно-уметнички програм. За сву децу, припремљени су пригодни светосавски поклони.

Црква Рођења Светог Јована Kрститеља у Ратини недавно је добила непроцењив дар – честицу моштију Светог Јована Kрститеља, званог још и Претеча. Мошти су похрањене у икону која је израђена специјално за ову намену, а радили су је мајстори Атељеа Kешељ. Постамент у дуборезу урађен је у дуборезачкој радионици која ради при Духовном центру Светог владике Николаја Велимировића. „Имати у храму овакву светињу, то је велики благослов и велика одговорност“, рекао је отац Милош, старешина храма.

Трипо Д. Спахић, историчар

Contact Us